Karitas Maribor: Brez humanitarnih organizacij bi bilo stisk še več

Ana Lah
02.01.2021 05:26
Humanitarne organizacije, kot je Karitas, socialno ogroženim družinam in posameznikom lajšajo številne stiske. Tudi vi lahko pomagate, decembra so začeli posebno akcijo za pomoč otrokom Več luči, več upanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljci v skladišču pripravljajo pakete s hrano. Foto: Igor Napast
Igor Napast

Vse več je posameznikov, ki si s prihodki ne morejo pokriti osnovnih stroškov za preživetje. Zato se tudi pomen humanitarnih organizacij zmeraj bolj izkazuje. Te s svojimi raznolikimi programi pomagajo blažiti najhujše stiske. Tudi Nadškofijska karitas Maribor ponuja več oblik pomoči, od plačila položnic, psihološkega svetovanja do razdeljevanja donirane hrane in osnovnih prehranskih paketov.

Sedaj poteka komunikacija na daljavo, v običajnih razmerah se ljudje oglasijo v pisarni. Opišejo stisko in potem skupaj najdejo najprimernejšo pomoč. Pomagajo tudi podjetja z donacijami in posamezniki. "Pred kratkim se je oglasila družina, ki se je letos odpovedala božičnim darilom. Namesto tega so nakupili stvari, ki jih ni v standardnih paketih. Nekaj sladkarij, mandarin, kave, marmelade," vesela, da so lahko ljudem vsaj malo polepšali praznike, razlaga Lijana Lepej Krbanjevič, ki že skoraj 30 let dela pri Karitas.

Pomoč pri pripravljanju paketov pri programu Donirana hrana.
Igor Napast

Prostovoljce potrebujejo na več koncih

Že nekaj časa pod njihovim okriljem in v sodelovanju z Lions klubi, kjer so bili tudi pobudniki projekta, v Mariboru poteka pomoč tudi z Donirano hrano. Prejšnji ponedeljek zvečer smo se pridružili prostovoljcu Davidu Kepetu, študentu fizioterapije, ki se že leto dni z enim izmed treh kombijev vsak večer odpravi po trgovinah. K prostovoljnemu delu ga je povabil prijatelj, saj so takrat na Karitas potrebovali voznike. Delo ni zahtevno, rad pomaga. "Pomembno je, da smo točni, saj bi tudi trgovke rade šle čim prej domov," zaupa in doda, da običajno delo poteka tekoče, je pa kdaj treba v kakšni trgovini malo počakati, pove med čakanjem na druga dva kombija. Prostovoljci delo obvladajo, hrano v škatlah, ki jo pripravijo trgovke, urno zložijo v kombi in odhitijo naprej. Vse pa na koncu razporedijo v skladišču v Strossmayerjevi ulici. Največ dobijo kruha in pekovskih izdelkov, kar nekaj je tudi že pripravljene hrane in zelenjave. Na dan našega obiska je bilo, kot so nam dejali prostovoljci, hrane precej manj kot običajno, zelenjave skorajda nič.

V pakete s hrano gre tudi krompir. Foto: Igor Napast
Igor Napast

Naslednji dan smo se ob sedmi uri zjutraj pridružili zaposlenima preko javnih del Zlatku Hrašu in Nataliji Mlakar. Mlakarjeva je med pakiranjem kruha v vreče dejala, da jo potrebujejo na več koncih, največ pa dela v ambulanti. Hraš dela preko javnih del že dve leti, s koncem leta se bo upokojil. Delo na Karitas mu je bilo všeč, največ težav pa mu je povzročalo dvigovanje težkih škatel. Prejemnike že večinoma dobro pozna, večini sploh ni bilo treba povedati priimka, ko se je Hraš že odpravil po ustrezen paket hrane.

Ljudje, ki pridejo po takšno ali drugačno pomoč, so vseh starosti. Od mladih parov, družin z otroki do starejših. "Vsak nosi svojo zgodbo," je dejala Lepej Krbanjevičeva in pojasnila, da so najbolj ogroženi starejši samski ljudje z nizkimi pokojninami. V zadnjem času se je je še posebej dotaknil primer družine, v kateri oba starša delata, a imata tako nizke dohodke, da zraven prejemata še socialno pomoč. "Številni bi bili brez naših paketov pomoči na cesti," pravi Zdenko Podlesnik, koordinator projekta Donirana hrana. Želeli bi si več financ, da bi lahko redno zaposlili ljudi: "Zdaj večinoma zaposlujemo preko javnih del. Raje bi pa imeli zaposlene za nedoločen čas. Sedaj se ljudje komaj dobro vključijo in navadijo na delo, pa morajo že oditi."

Ovira ukinitev javnega prometa

Predaja paketov je potekala tekoče in umirjeno. Iz kratkih pogovorov smo lahko razbrali, da je večini še posebej veliko težavo predstavljala ukinitev javnega potniškega prometa. Za nekatere to pomeni več ur hoje. Pogovarjali smo se z Danilom, moškim v šestdesetih, ki je invalid. Ko ni bilo javnega prometa, je moral plačevati za taksi, da je lahko prišel po paket, kar ga je stalo okrog deset evrov. Ker je invalidska komisija presodila, da bi lahko delal za polovični delovnik, prejema polovično pokojnino. "Kje naj najdem službo, če jih že za vitalne ni?" je dejal in povedal še, da je v življenju delal vse mogoče, imel je tudi samostojno podjetje. Razočaran nad sistemom se sprašuje, zakaj je sploh hodil v šolo, če mu ta ni zagotovila dostojnega življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta