Karitas: V koronakrizi za desetino več stisk, kaj bo jeseni, ko so stroški višji?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
21.05.2020 17:00

Pri Nadškofijski karitas Maribor z zaskrbljenostjo pričakujejo jesen, ko so stroški višji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko prosilcev za pomoč je izpostavilo poleg materialne tudi močno psihosocialno stisko. 
Andrej Petelinšek

V osmih tednih koronakrize so pri Nadškofijski karitas Maribor s hrano in plačilom položnic pomagali osem tisoč gospodinjstvom. Koronakriza je v stisko pahnila dodatnih deset odstotkov ljudi, je mogoče sklepati iz dejstva, da so se s kar desetino gospodinjstvi, ki so dobila pomoč, srečali na novo. V največji stiski so se znašli tisti, ki so imeli začasne pogodbe o zaposlitvi.
"V tem času smo razdelili 140 ton hrane in higienskih pripomočkov in plačali za 35 tisoč evrov položnic," pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Pomagali so ljudem v krizi

Poleg tega so v okviru odredbe civilne zaščite samo na območju Maribora dostavili pomoč 43 starejšim, ki živijo sami; skupno pa še več ljudem, saj so to delale tudi župnijske karitas. Že mesec dni ponovno izvajajo projekt Donirana hrana: s hrano, ki jo prevzamejo vsak večer po zaprtju 20 trgovskih centrov in jo razdelijo naslednje jutro, oskrbujejo 114 družin in posameznikov v največji stiski. Pri Nadškofijski karitas z zaskrbljenostjo gledajo v jesen, ko so izdatki že tako večji zaradi začetka šole, ozimnice, ogrevanj. Tisti, ki ne bodo prejeli plačila za svoje delo zaradi izgube zaposlitve, pomanjkanja dela in drugega, bodo potrkali na vrata humanitarnih organizacij - kolikšno povečanje stisk se pričakuje, ta hip ni mogoče napovedati. "A verjamem, da bomo znali deliti," z zaupanjem v dobroto ljudi, na katero koronavirus nima vpliva, zre Maček. Ljudem v stiski bodo pomagali tudi s pomočjo izredne akcije vseh šestih slovenskih škofijskih karitas Pomagajmo preživeti, ki že poteka, odziv nanjo pa je večji, kot je bil na primer lani. Vabijo pa tudi k sodelovanju v akciji Otroci nas potrebujejo in k akciji Pokloni zvezek. Zvezek ali šolske potrebščine je mogoče od 8. maja do 15. julija pokloniti v označene nakupovalne vozičke, ki stojijo pri blagajnah v 225 izbranih Mercatorjevih trgovinah, v spletni trgovini in papirnicah Office & More, lahko pa se v ta namen z SMS-sporočilom s ključno besedo Zvezek ali Zvezek 5 na številko 1919 daruje en ali pet evrov.

Kmalu spet ljudska kuhinja

S koncem epidemije bodo v Nadškofijski karitas Maribor junija začeli delovati kot običajno, a ob upoštevanju vseh navodil glede zagotavljanja varnosti in preprečevanja širjenja koronavirusa. Tako bo kmalu spet odprla vrata ljudska kuhinja Betlehem, tudi v humanitarnem skladišču Karitas načrtujejo ponovni sprejem oblačil in druge humanitarne pomoči po 1. juniju. Ob tem vse, ki želijo darovati stvari, prosijo, da na karitas prinesejo čista in uporabna oblačila in obutev ter drugo pomoč. "Karitas ni odpad," je opozoril Maček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta