Kdo pa je sešil vaše oblačilo?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.04.2020 18:47

Globalnemu gibanju zoper zastrupljanje planeta in izkoriščanje delavcev v tekstilni industriji se že četrto leto pridružuje tudi Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Konfekcijska oblačila nimajo zgodbe, nimajo vrednot. Lokalni oblikovalci pa imajo vsak svoje ozadje, znajo svetovati, z njimi lahko vzpostaviš odnos. Njihova oblačila so včasih res dražja, a so narejena iz kvalitetnih materialov in trajajo skozi generacije," pravi Urška Cotič.
Igor Unuk

Maribor se je znova pridružil Tednu modne revolucije, največjem globalnemu gibanju, ki opozarja, da se za bliščem naših poceni oblačil skriva umazana resnica o zastrupljanju planeta in izkoriščanju delavcev v tretjem svetu. Pobuda za bolj pravično, transparentno, varnejšo in čistejšo modno industrijo ta teden priznanim blagovnim znamkam prek družbenih omrežij spet postavlja preprosto vprašanje Kdo je naredil moje oblačilo, s čimer želi ozavestiti potrošnike, multinacionalke pa prisiliti k bolj odgovornemu ravnanju. Teden ozaveščanja o bedi v ozadju modnega sveta je vzniknil pred sedmimi leti, potem ko je porušena tovarna v bangladeški Daki pod seboj pokopala 1134 ljudi.

Modna revolucija v Mariboru predstavlja tudi Tanjo uvera, oblikovalko unikatnih pletenin.
Sašo Bizjak

Rešuje jih spletna prodaja

Zaradi koronavirusa je, kot pravi Urška Cotič, zagovornica trajnostne mode in organizatorka Modne revolucije v Mariboru, situacija v tekstilni industriji še posebno težka. Seveda za delavno silo. Ker so blagovne znamke odpovedale naročila, je na tisoče nezaščitenih in mizerno plačanih delavcev v najrevnejših državah ostalo brez služb, večina za dosedanje delo tudi ni prejela plačila. Lokalni mariborski modni oblikovalci pa se trenutno znajdejo vsak po svoje. "Nekateri se rešujejo s spletno prodajo, ki je seveda manjša kot običajna. Nekateri so se lotili šivanja in prodajanja mask, drugi izdali novo kolekcijo, zlasti pa delajo v svojih spletnih trgovinah, za katere lahko ta čas preko določenih razpisov dobijo sofinanciranje," je povedala Cotičeva, ki je prepričana, da pot do sprememb vodi na bolje v podpori lokalnega. "Konfekcijska oblačila nimajo zgodbe, nimajo vrednot. Lokalni oblikovalci pa imajo vsak svoje ozadje, znajo svetovati, z njimi lahko vzpostaviš pristen odnos. Njihova oblačila so včasih res dražja, a so po navadi narejena iz kvalitetnih in trajnostnih materialov, ki trajajo generacije."

Andrej Petelinšek

O hitri modi ob kavi

Maribor v Modni revoluciji sodeluje že četrto leto. Lani so med drugim pripravili izmenjevalnico oblačil in prodajno razstavo, tokrat pa je zaradi izrednih razmer dogajanje bolj simbolno. Potekajo spletne predstavitve mariborskih oblikovalcev in organizacij, ki ustvarjajo modne zgodbe in stremijo k načelom bolj pravično urejenega sistema ter okolju prijazne proizvodnje oblačil. Ogledati si jih je možno na facebook dogodku, poimenovanem Fashion Revolution Maribor on-line. Doslej so bili predstavljeni Center za kreativnost, oblikovalka unikatnih modnih oblačil Mira Strnad, ki ustvarja pod imenom Miricota, in oblikovalka modnega nakita E2RD Bojana Kovačič Zemljič. Včeraj je potekala predstavitev Tanje Uvera, oblikovalke unikatnih pletenin, v petek Lucie Görlichove, oblikovalke trajnostnih oblačil Luci, v soboto pa še Alternativne veleblagovnice Smetka. V nedeljo zaključujejo z U.R.S.A. Swap Caffe, spletnim pogovorom ob jutranji kavi, kjer se bodo pogovarjali o problematiki hitre mode. Pridružijo se mu lahko tudi zainteresirani posamezniki preko predhodne prijave, ki je dostopna na omenjenem facebook dogodku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta