Klub, kjer so doma šampioni

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
24.08.2019 06:47

Člani konjeniškega kluba Karlo so na državnem prvenstvu v preskakovanju ovir v Lipici osvojili sedem kolajn.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina uspešnih tekmovalcev KK Karlo s trenerjem Mihaelom Kovačičem
Sašo Bizjak

Konjeniški klub Karlo, ki ga je pred približno 25 leti ob turistični kmetiji na Meljskem Hribu 41 nad Mariborom ustanovil Mihael Kovačič, je že po nekaj letih delovanja začel rojevati sadove trdega dela, v zadnjih letih pa je postal eden najuspešnejših slovenskih konjeniških klubov. Na letošnjem državnem prvenstvu v preskakovanju ovir v Lipici, na katerem je nastopilo 135 jahačev z več kot 180 konji, so predstavniki KK Karlo osvojili štiri zlate kolajne in tri srebrne. "Z zlatimi so se ovenčali Tanit Baukman s kobilo Copacabana v kategoriji mladih jahačev do 25 let, Ela Železnik s konjem Cassolatrio med mlajšimi mladinci do 14 let, Angelina Prejac s konjem Espesial med otroki do 12 let in Ela Železnik in Mihael Kovačič ml. s konjem Ali med mlajšimi mladinci, srebrne kolajne pa so osvojili Neja Bevc s konjem Cambo med mlajšimi člani, Mihael Kovačič ml. s konjem Ali med mlajšimi mladinci in ekipa Nika Gačnik s Colosseum in Živa Potisk s konjem Quick Love 2 med mladinci do 18 let. Takega uspeha nisem pričakoval," je žarel Mihael Kovačič, ki po očetovi smrti leta 2014 bedi nad klubom in tekmovalci.

V Nemčijo po nove izkušnje

Tanit Baukman, ki študira na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani, že nekaj let počitnice preživlja v nemškem Alsfeldu pri Fuldi, kjer se tekmovalno izpopolnjuje pod vodstvom tamkajšnjih trenerjev, poleg tega nastopa na tekmovanjih v Nemčiji. "Na njih spoznavam tekmece in si pridobivam dodatno znanje in izkušnje. Imam tri konje, vsi so z menoj v Nemčiji. Naslov državne prvakinje je moj največji uspeh doslej. S konjeništvom se ukvarjam 14 let, vsa leta sem članica KK Karlo, ki ima odlične razmere za razvoj konjeniškega športa," je pojasnila Baukmanova. Njena klubska sotekmovalka Neja Bevc je začela tekmovati pri desetih letih. Živi v Ljubljani, trenira v KK Trnovo, tekmuje pa za KK Karlo. "S Tanit sva prijateljici vrsto let, in da bi lahko na tekmovanjih sestavljali ekipo, sem se včlanila v mariborski klub. Na lanskem državnem prvenstvu sem osvojila tretje mesto, na letošnjem drugo, morda bom prihodnje leto prvo," se nadeja Bevčeva.

Mladi tekmovalni val

Petnajstletna Nika Gačnik iz Maribora je od malih nog občudovala konje. "Oče me je pred petimi leti pripeljal na Meljski Hrib in tako se je začelo. Vzljubila sem konjeniški šport, rada sem v družbi konjev, trudim se, da z njimi vzpostavim prijateljsko vez. Ta mora biti telo tesna, konju moraš tudi zaupati in ga spoštovati. Na prvenstvu v Lipici sem osvojila osmo mesto, tekmovala sem z mladim konjem, ki je prvič nastopil na tovrstnem tekmovanju. Na Meljskem Hribu skrbim za dva konja, vsak dan jaham, z njima je veliko dela, a če ga opravljaš z ljubeznijo, ni težko." Leto dni mlajša Živa Potisk s konji prijateljuje od petega leta, tekmovati je začela pred štirimi leti. "V Lipici sem osvojila četrto mesto v posamični konkurenci in drugo v ekipni. Konjeniški šport mi je zelo pri srcu, vsak dan sem na 'tem hribu' nad Mariborom, trdo treniram in upam, da bo to odsevalo v dosežkih." Enajstletna Angelina Prejac jaha že sedem let. "To je najlepše, kar lahko počnem. Ko mi je bilo štiri leta, sta me starša vpisala v jahalno šolo KK Karlo. Največ sem se naučila od trenerja Mihaela. Prvega mesta na državnem prvenstvu sem bila nepopisno vesela." Zadovoljstvo ob osvojitvi naslova državne prvakinje je bilo zaznati tudi na obrazu 14-letne Eve Železnik. "Tekma je bila zahtevna in kljub manjšim napakam sem se veselila prvega mesta. Tekmujem pet let, treniram vsak dan. V konjeniškem športu želim posegati po visokih uvrstitvah." Da jabolko ne pade daleč od drevesa, je dokaz Mihael Kovačič ml. Sin trenerja KK Karlo se je letošnjih tekmovanj lotil zelo resno. "Za menoj so dnevi trdega dela in na državnem prvenstvu sem že pobiral sadove. Drugo mesto je odličen dosežek, je dodatna spodbuda za še trše delo pod očetovim vodstvom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta