Knjižnica Nova vas: Hladili bodo z najetimi klimami

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.06.2019 19:29

Po tem, ko je vodstvo Mariborske knjižnice opozorilo na vročino v knjižnici v Novi vasi, so skupaj z mariborsko občino hitro našli rešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob ventilatorjih bodo za primerne delovne pogoje poskrbele tudi sposojene klimatske naprave in knjižnica bo lahko odprta tudi popoldne.
Andrej Petelinšek

Pred dobrim tednom smo poročali o neznosnih razmerah v knjižnici v Novi vasi, kjer se temperatura popoldne povzpne tudi do 35 stopinj Celzija ali celo višje. Vodstvo knjižnice se je zato odločilo, da bo ta enota odprta le dopoldne, ko je delo tam še znosno. Tako so sledili delovnopravnim zakonodajnim določilom, da zagotovijo varnost in zaščitijo zdravje delavcev na delovnih mestih. Po spremembi delovnega časa in medijski odmevnosti so pri Mariborski knjižnici in na občini dokaj hitro stkali najprej začasno rešitev in pospešili korake k trajnostni rešitvi. Tako bosta od ponedeljka, 24. junija, enoti knjižnice v Novi vasi odprti po ustaljenem poletnem urniku.

Začasna rešitev bo stala 3000 evrov

"Po ogledu stanja v obeh enotah knjižnice Nova vas ter po konzultaciji s strokovnjakom za energetiko in klimatizacije na Uradu za kulturo in mladino ocenjujejo in predlagajo, da Mariborska knjižnica za ti dve enoti knjižnice takoj najame premične klimatske naprave in naroči montažo začasnih senčil, s čimer bi se zmanjšale toplotne obremenitve prostorov v dneh z visokimi temperaturami," so odgovorili na mariborski občini. Te začasne ukrepe bo izvedel javni zavod sam. "V tem času smo se dogovorili z mestno občino, da se bodo po fazah lotili klimatiziranja oziroma hlajenja in občina je takoj pristopila k realizaciji teh faz.

Andrej Petelinšek

Trajna rešitev pred naslednjim poletjem

Že več let vodstvo knjižnice opozarja mariborsko občino, da so razmere v tej knjižnici slabe in da se vsako leto še slabšajo. Knjižnica v Novi vasi je odprla vrata leta 1992, zasnovana je z velikimi steklenimi površinami in ravno pločevinasto streho, ki ob nalivih tudi pušča. "In zato je tudi vedno manj izolacije, vedno bolj je prepita in potem postane neučinkovita," opisuje direktorica. Pred petimi leti se je v tej enoti okvaril prezračevalni sistem in ta še danes ni popravljen. Čeprav je bila lani pridobljena dokumentacija za projekt klimatizacije, je letos zmanjkalo denarja. Ocenjena vrednost investicije je okoli 120 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta