Ko v mariborskih šolah ne upajo več odpreti oken

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.10.2018 17:20

Starši osnovnošolcev se povezujejo preko aktiva staršev, da bodo od mariborske občine zahtevali večja vlaganja v šole. Evidentiranih potreb je za 30 milijonov evrov, občina pa nameni le drobec tega zneska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnateljica Osnovne šole Tabor I Martina Rajšp pokaže na okno v učilnici, ki so ga raje zabili z žeblji, saj je bilo odpiranje nevarno.
Sašo Bizjak

Številne mariborske osnovne šole se borijo z nevzdržnim stanjem prostorov. V več šolah so določeni prostori odprti kljub inšpekcijskim pregledom, ki so pokazali neustrezno stanje. Na nekaterih šolah je to trohneče pohištvo, ki zaudarja, ponekod celo imajo še azbest," opozarja aktiv svetov staršev mariborskih osnovnih šol. Zato bodo zahtevali večja vlaganja v investicijsko in tekoče vzdrževanje v osnovne šole v mariborski občini.

Ob nerešenih težavah nastajajo nove

Starši so se začeli povezovati preko aktiva. "Čeprav se ravnatelji in starši na vsaki šoli pritožujejo, je bilo to doslej neuspešno. Sedaj nam je staršem prekipelo in skupaj smo oblikovali pobudo. Nujno je, da se vključimo starši v enotnem nastopu do Mestne občine Maribor," pojasnjuje Dušan Vrban, član aktiva. Starši zahtevajo, da mariborska občina v naslednjih desetih letih ne le predvidi sredstev, pač pa tudi, da izpelje investicije v šolsko infrastrukturo v minimalnem znesku pet milijonov evrov letno. Takšen sklep sedaj sprejemajo sveti staršev na mariborskih šolah.

Gasilski pristop: asfalt s travo vmes

Na kritično situacijo je že lani opozorila strokovna Komisija za pregled objektov OŠ in pripravo plana investicijskega vzdrževanja in obnove opreme, ki vsako leto pregleda vse mariborske osnovne šole in evidentira potrebe ter pripravi predlog prioritetnih vlaganj. Koliko je ta uresničen, je odvisno od predvidenih proračunskih sredstev. Na stanje nujnosti investicij že več let opozarjajo tudi mariborski ravnatelji. "Stanje je takšno, kot smo že večkrat povedali. Potreb je za 15 milijonov evrov, kar se tiče investicijskega vzdrževanja, od sanacije vlage do ureditev telovadnice, kuhinje, jedilnice, kanalizacije, sanitarije ... Nabor in seznam potrebnih investicij obstaja, vsako leto se posodobi in se kaj dosti ne zmanjša, ker je premalo denarja, da bi se kaj več naredilo," je kritičen Damir Orehovec, v letih 2017 in 2018 član komisije, vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol in ravnatelj OŠ Martina Konšaka.

Okna so raje zabili

Na Osnovni šoli Tabor I bi nujno potrebovali obnovo kuhinje in energetsko sanacijo. "Razen nove strehe in letos telovadnice se v 40 letih, kolikor je stara šola, ni obnovilo nič večjega. Nujno potrebujemo energetsko prenovo, načrt je narejen že osem let. V nekaterih učilnicah oken niti več odpirati ne upamo in ne moremo. Smo jih raje zabili z žeblji ali odstranili kljuke, ker se bojimo, da bi lahko komu kakšno padlo na glavo oziroma ga poškodovalo. Najhuje je v računalniški učilnici, saj se zaradi vseh naprav prostor zelo segreje, prezračevanja torej ni," stanje na tretji največji mariborski šoli opiše ravnateljica Martina Rajšp. "Načrti za obnovo kuhinje se pripravljajo. Upamo, da bo od načrtovanja do realizacije čim krajša pot," še doda.

Na Osnovni šoli Tabor I bi nujno potrebovali nova okna.
Sašo Bizjak

100 sedežev, 500 otrok

Ena izmed šol, ki bi nujno potrebovala večjo jedilnico, je Osnovna šola Franca Rozmana - Staneta, saj se je z ukinitvijo OŠ Ivana Cankarja pred desetimi leti število otrok pri njih krepko povečalo. Tako je jedilnica s 100 sedeži postala pretesna. "V dobrih dveh urah moramo nahraniti 500 otrok, kar je izredno težko. Sam način prehranjevanja je neprimeren, saj morajo otroci v kratkem času pojesti kosilo, smernice zdravega prehranjevanja pa so precej drugačne," stanje opiše ravnateljica Katja Pregl, medtem ko opazujemo več metrov dolgo vrsto otrok, ki se še vije daleč iz jedilnice.

Eden večjih problemov, ki ga izpostavljajo ravnatelji, so premajhne jedilnice po osnovnih šolah. Na OŠ Franca Rozmana - Staneta Maribor morajo v dveh urah nahraniti 400 otrok. V jedilnici, ki ima kapaciteto sto otrok.
Igor Napast

Občina: Ni dovolj denarja, povprečnina je nižja

Koliko denarja je potrebnega na področju vzdrževanja in investicij mariborskih osnovnih šol, na mariborski občini zelo natančno vedo, prav zaradi vsakoletnega dela strokovne komisije, ki si prav te dni ogleduje šole in vrtce. "Žal se je v šolsko polje premalo investiralo, zaradi česar tekoče investicije ne morejo spremeniti stanja, ki je nastajalo zadnjih 30 let. Glede na to, da MO Maribor natančno ve, kakšne so potrebe šol in vrtcev, tudi nimamo težav z namenjanjem sredstva za to. Žal pa MO Maribor že od leta 2011 prejema nižjo povprečnino, kot je ta zakonsko opredeljena. Konkretno govorimo o znesku okoli 200 milijonov evrov med letoma 2011 in 2018. S tem denarjem bi brez težav lahko pokrili ne samo vse potrebe šol in vrtcev, ampak tudi preostale komunalne probleme v mestu," so razloge za stanje, kot je, pojasnili na mariborski občini. Lani so za investicije in investicijsko vzdrževanje namenili slabih 600 tisoč evrov, letos dobrega 1,7 milijona evrov.

24 objektov v energetsko obnovo

Občina bo v sklopu javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva prihodnje leto energetsko sanirala 21 osnovnih šol in vrtcev in še tri objekte. Celovita energetska prenova je predvidena za OŠ bratov Polančičev, OŠ Leona Štuklja, OŠ Ludvika Pliberška, OŠ Martina Konšaka, OŠ Maksa Durjave, OŠ Slave Klavore, OŠ Franca Rozmana - Staneta, OŠ Malečnik, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Draga Kobala, OŠ Rada Robiča Limbuš, Vrtec Tezno, enota Pedenjped in jasli, vrtec Pobrežje, enota Grinič, in tudi za Upravno stavbo MOM.

Ravnateljica OŠ Janka Padežnika Sonja Filipič: "Dobro, da človek ne ve, kako dolgo bo moral čakati, ker bi vmes obupal."
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta