Konjeniški klub Karlo: Kovnica dosežkov na Meljskem hribu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
06.11.2021 04:00
Lastnik kluba in glavni trener Mihael Kovačič ml. sezono ocenjuje kot eno najboljših doslej. Še zlasti je ponosen na dosežke klubskih tekmovalcev na državnem prvenstvu v pokalnem tekmovanju. Njihov klub je tudi eden redkih v Mariboru z okolico s pokrito dvorano.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna ekipa mlajših mladincev, od leve: Klara Kolbezen, trener Mihael Kovačič, Ana Pungeršek, Angelina Prejac
KK Karlo

Poletna sezona tekmovanj v preskakovanju ovir s konji se končuje. Za nekatere slovenske konjeniške klube je bila zelo uspešna, za nekatere manj. Z zelo uspešno se lahko pohvalijo v Konjeniškem klubu (KK) Karlo, ki domuje na Meljskem Hribu nad Mariborom.

Dolgoletno strokovno delo v KK Karlo očitno rojeva sadove. Njihovi tekmovalci posegajo po najvišjih mestih na tekmovanjih doma in tudi v tujini ter opozarjajo na svoje zmožnosti. "Na letošnjem državnem prvenstvu v Lipici, kjer so bile tekmovalne razmere odlične in konkurenca zelo zahtevna, so predstavniki našega kluba osvojili sedem kolajn. Naslova državnega prvaka so se veselili Klara Kolbezen (Giardento) med mlajšimi mladinci do 14 let, Lori Modrijan (Merci) med amaterji, Andraž Cijan Brkič (Quinton) med mlajšimi člani do 25 let in ekipa mlajših mladincev - Ana Pungeršek (Decision), Angelina Prejac (Espesial), Klara Kolbezen -, podprvaki pa so postali Eva Imenšek (Callay) med mladinci do 18 let, Nina Jovović (Diamant's dream) med mlajšimi člani in ekipa mladincev Eva Imenšek, Jan Letonja (Leonidas), Ela Železnik (Casscoltairo). V pokalnem tekmovanju je bilo pet tekem na različnih tekmovališčih, prva mesta so v skupni razvrstitvi osvojili Taja Kukolj (Conner Campino) med amaterji, Andraž Cijan Brkič med mlajšimi člani in Nina Jovović med člani, druga med mlajšimi člani je bila Nina Jovović, tretji mesti pa sta osvojila Eva Imenšek med mladinci in Nina Obrovnik (Chicolino 17) med mlajšimi člani," je Mihael Kovačič ml., ki po preminulemu očetu Mihaelu nadaljuje družinsko tradicijo, nanizal dosežke članov KK Karlo. "Tudi sam sem v začetku sezone tekmoval, ko pa se je poškodoval konj, je bilo zame konec sezone."

Mladinska ekipa, ki je osvojila drugo mesto, od leve: Ela Železnik, Jan Letonja, Eva Imenšek
KK Karlo

V jahalno šolo vpisujejo vsak dan

Za tekmovalno pot jahačev je odskočna deska njihova jahalna šola. "Da v jahalni šoli delo poteka organizirano in strokovno, kaže podatek, da je ne obiskujejo le otroci iz Maribora, ampak tudi iz Ljubljane, Celja, Murske Sobote, Dravograda ... Saj veste, dober glas seže v deveto vas. Najmlajši, ki jih spoznavamo s konji in jih učimo, kako ravnati z njimi, so stari pet let, pri devetih letih pa lahko začnejo obiskovati jahalno šolo z našimi konji ali konji staršev. V šoli in tudi sicer mi za zdaj pomagata Ivan Kranjc in Tjaša Cvilak, ko se šolanje konča, pa skrb nad večino tistih, ki se odločijo, da bodo tekmovali, prevzamem jaz," doda Kovačič.

KK Karlo je eden redkih klubov, ki ob maneži za urjenje in tekmovanje na prostem premore tudi dvorano. "Postavili smo jo leta 2000, je dovolj velika za jahalno šolo in kakovostne treninge, v njej lahko prirejamo tekmovanja, najbolj pomembno pa je, da nam omogoča aktivnosti skozi vse leto. Na posestvu imamo 33 konj, od tega jih je petnajst naših, namenjeni so za šolo jahanja in tekmovalce, drugi so v zasebni lasti," pojasni Kovačič. Tako kot je Mihael starejši v konjeniški šport vpeljal sina Mihaela, gresta po poti slednjega tudi njegova otroka, Mihael in devetletna hči Iza: "Zelo rada imam konje, obiskovala sem jahalno šolo, sedaj že tekmujem," so se ji zaiskrile oči. Ati je moj vzornik, upam, da bom šla po njegovih stopinjah. Želim osvojiti čim več rozet, nekaj jih že krasi mojo sobo, so na vidnem mestu."

Med mlajšimi člani sta se izkazala Andraž Cijan Brkič, levo, s prvim mestom in Nina Jovović z drugim.
Foto: KK Karlo
KK Karlo

Do dosežkov s trdim delom

V športu je težko uspeti brez organiziranega in trdega dela. Tega se zavedajo tudi člani KK Karlo. Vsi zatrjujejo, da so se do uspehov na tekmovanjih doma in tudi v tujini dokopali s trdim delom. "Jahalno šolo sem obiskoval na Ptuju, ko smo se preselili v Maribor, sem tekmovalno pot nadaljeval tu. Na tekmovanjih sem uspešen, z nekaj več sreče bi lahko osvojil naslov posamičnega državnega prvaka, a tudi četrto mesto ni neuspeh," je povedal 17-letni dijak Prve gimnazije Maribor Jan Letonja. "Iz Miklavža na Dravskem polju se vsak dan vozim v šolo v Maribor in domala vsak dan tudi na treninge na Meljski Hrib. Rada imam živali in od tod ljubezen do konj. Zadovoljna sem s tekmovalnimi dosežki, v prihodnjem letu jih želim nadgraditi. V KK Karlo se dobro počutim," je pojasnila 17-letna dijakinja Prve gimnazije Maribor Eva Imenšek. Iz Slovenske Bistrice se v Maribor vsak dan vozi tudi 23-letna Nina Obrovnik, ki ima tudi svojega konja. "Kupili so mi ga starši, ki me tudi podpirajo v tem športu. V letošnji sezoni nisem dosegla zastavljenih tekmovalnih ciljev, upam, da jih bom prihodnje leto. Med mlajšimi člani je konkurenca zelo zahtevna in brez trdega dela je težko poseči po visokih mestih," je dejala. Trinajstletno Ano Pungeršek na treninge iz Celja v Maribor vozi mama. "Da treniram v KK Karlo in tudi tekmujem za klub, sem se odločila zaradi odličnega trenerja. Za konjeniški šport so me navdušili starši, ki so mi tudi kupili konja, z njim treniram in tudi tekmujem. Z letošnjimi dosežki sem zadovoljna, v prihodnjem letu jih želim nadgraditi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta