Lenart: Jezero Komarnik je pomembno gojišče rib

Zveza ribiških družin Maribor ga uporablja kot gojitveni ribnik. Jesenskemu izlovu rib sta tokrat prisostvovali tudi dijakinji III. gimnazije, kjer se učijo biotske raznovrstnosti tega akumlacijskega jezera.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ribiči izlovijo ribe na sredini v odtoku.

V okolici Lenarta v Slovenskih goricah leži akumulacijsko jezero Komarnik, ki je nastalo ob melioraciji doline reke Pesnice. Je umetni zadrževalnik vode, odvisen od dotoka Partinjskega potoka, padavin in podtalnih izvirov. V začetku decembra je profesorica biologije Brigito Horvat odpeljala dijakinji III. gimnazije k jezeru na tradicionalni, vsakoletni izlov rib. Ko je bil namreč Komarnik še v lasti hrastovške graščine, je služil kot gojitveni ribnik, v te namene ga Zveza ribiških družin Maribor uporablja še danes.
Konec oktobra vsako leto ribiči spustijo vodo iz jezera, da izlovijo ribe, ki so jih zgodaj spomladi istega leta, nekatere vrste pa pozno jeseni prejšnjega leta, vložili v jezero. Ribje mladice ribiči gojijo v ribnikih ob gradu Hrastovec. To leto je bil izlov zelo pozno jeseni, predvsem zaradi vremenskih razmer: velike količine dežja, zato se jezerska kotanja ni izpraznila hitro. Preliv akumulacije je urejen s sifonom na njeni južni strani, voda se po prelivu izteka v staro, naravno strugo reke Pesnice.

Lana Žižek, Boris Vogrin, Brigita Horvat, Marijan Gaber, Vita Šebart
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta