Letovanja otrok: V Poreču in na Pohorju prvi izmeni že zasedeni

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.05.2020 05:00

Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Maribor sta že začela zbirati prijave za letovanje otrok na morju in na Pohorju. Interes je zelo velik, v le nekaj dneh so bile nekatere izmene že polne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletne počitnice so priložnost za nepozabne spomine na morski obali s prijatelji.
Janez Klenovšek

Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine, oba mariborska organizatorja letovanj otrok, prijave že zbirata, čeprav še ni uradne potrditve o možnosti izvedbe s strani pristojnih organov, prav tako še ni jasno, koliko otrok bodo lahko na letovanje sprejeli in pod katerimi pogoji jih bodo lahko peljali z avtobusi. "Za pričetek sprejemanja prijav pa smo se kljub temu odločili, ker se želimo s tem izogniti morebitnim kasnejšim težavam zaradi neustrezne organizacije dela in prevelikega števila prijav. Prijava na letovanje bo potrjena šele s podpisom pogodbe," so zapisali pri ZPM Maribor.
Interes otrok je že zdaj zelo velik, pove sekretar ZPM Maribor Božidar Raušl. Vnesli so že več kot 350 prijav, veliko jih na vnos še čaka. Veliko je zanimanja za letovanje na Pohorju, prva izmena v Domu Miloša Zidanška je že polno zasedena, prav tako prva izmena v VIRC Poreč.

Dom Miloša Zidanška stoji na Hočkem Pohorju, na nadmorski višini 1030 metrov. 
Sašo Bizjak

Letos bodo peljali za tretjino manj otrok

Letošnja letovanja bodo potekala v nekoliko drugačnih okvirih in z nekaterimi omejitvami. S katerimi, pove Rušl, še ne vedo, zato ta hip preigravajo različne scenarije. A še vedno načrtujejo, da bi v obsegu enajst dni oziroma deset noči izvedli šest obmorskih letovanj in dve pohorski. "Trdno namreč verjamemo, da najbolj črne variante, da bi letovanja odpadla, ne bo," razmišlja Raušl.
​Lani so samo čez poletje v Poreč peljali 1543 otrok, kar je bilo 52 več kot leto poprej. Letos se bodo zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa strogo držali navodil tako Slovenije kot Hrvaške in pristojnih organov, kar ne nazadnje pomeni, da bodo letos na letovanja peljali za dobro tretjino manj otrok kot lani, je povedal Raušl, ki je ta teden že bil v Poreču in zagotavlja, da so tam odlični pogoji.

Prijavnice po elektronski ali navadni pošti

Znašli so se v nezavidljivem položaju, ki se spreminja iz dneva v dan, vendar poskušajo najti najbolj prijazen način tako za starše kot za ZPM Maribor, zato bodo tudi prijave potekale na drugačen način. Zaradi izrednih razmer vse starše oziroma prijavitelje iz vseh občin (ne glede na stalno bivališče) prosijo, da prijavnico pošljejo skenirano po elektronski pošti na letovanja@zpm-mb.si ali po pošti na ZPM Maribor (tudi tisti, ki jo bodo skupaj z dokazili oddali na osnovni šoli ali občini, kjer imajo stalno bivališče).

Pediatrovo mnenje pogoj za zdravstveno letovanje

Za zdravstveno letovanje je nujen zdravnikov predlog, ki je temelj, da lahko starš otroka prijavi na zdravstveno letovanje. "Izbrani zdravniki že imajo naše formularje, ki služijo kot predlog, da se otroka napoti na zdravstveno letovanje. Nekateri jih že pišejo in nam jih pošiljajo, zdravniki Zdravstvenega doma Maribor s pisanjem predlogov menda še niso pričeli.​ Pogodb za izvedbo zdravstvenih letovanj s straši še ne moremo sklepati, ker tudi mi še nismo prejeli pogodbe od ZZZS. Pogodbo nam bo ZZZS menda ponudil v podpis, ko bodo imeli temelj v sprostitvi ukrepov, ki jih odreja ministrstvo za zdravje," je pojasnil Raušl.

Dom Miloša Zidanška
Sašo Bizjak

Začeli bodo kasneje kot običajno

Prijav je iz dneva v dan več tudi pri Rdečem križu, za letovanje v Punatu. "Letos je nujno, da se otroci v čim večjem številu udeležijo letovanj, saj niso imeli možnosti druženja in socializacije od sredine marca. Če se vsi otroci sploh ne vrnejo v šole, bodo nekateri tudi šest mesecev brez socializacije. Velikokrat pa tudi na letovanju izvemo marsikaj o razmerah v družini in potem lahko pomagamo," pravi Dolinšek.

Nerešena še vprašanja avtobusnih prevozov

"Na letovanje si želimo peljati čim več otrok, a največjo oviro nam sedaj predstavlja transport. Pod sedanjimi pogoji lahko v enem avtobusu peljemo samo deset otrok, če bo tako ostalo, otrok na letovanje ne bomo mogli peljati, ker to ni finančno vzdržno, razen če nam bosta zavod za zdravstveno zavarovanje in lokalna skupnost, za katero mi program izvajajmo, namenila več denarja. Če želimo peljati pod sedanjimi pogoji eno izmeno, to je dobrih 200 otrok, v Punat, potrebujemo okoli 20 avtobusov. S tem se ne samo strošek večkratno poviša, toliko avtobusov niti ni na razpolago. Verjamemo pa, da se bodo pravila sprostila," je optimističen Metod Dolinšek.
Na letovanja se pripravljajo pod pogoji, ki veljajo za turistične namestitve na Hrvaškem, njihovo osebje bo ločeno od gostov, priskrbeli bodo ustrezno zaščitno opremo, med seboj se bodo družili le otroci in vzgojitelji, stika z drugimi ne bo. Že pred nekaj leti so izmene številčno zmanjšali za okoli sto otrok, umaknili nekaj postelj iz sob, jih tako naredili prostornejše, nekaj so jih izpraznili in prostore namenili tudi drugim dejavnostim.
Pozivajo pa pri Rdečem križu, naj se zainteresirani prostovoljci in prostovoljke prijavijo za prostovoljno delo vzgojitelja/vzgojiteljice. "Apeliramo na učitelje, da če jim morda manjka stik z otroki, predvsem zaradi večmesečnega dela od doma, to poletje namenijo drugim otrokom," predlaga Dolinšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta