Ljudje že sprašujejo Rdeči križ Maribor glede šolskih potrebščin

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
06.08.2020 04:41

V skladišču mariborskega Rdečega križa izdajajo živilske pakete ob torkih in četrtkih, zaradi koronavirusa bolj redko kot prej, na dva meseca. V Punatu namesto otrok letujejo družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razdeljevanje paketov poteka po drugačnem sistemu, saj se z uporabniki vnaprej dogovorijo, kdaj bodo prišli. Tako ni več vrst pred skladiščem v Ljubljanski ulici.
Andrej Petelinšek

Zanimanje za prehranske pakete je malo povečano, pravi sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek, še večji interes po pomoči pa pričakuje septembra. "Ne le zaradi novega šolskega leta - že zdaj nas uporabniki sprašujejo glede šolskih potrebščin, ampak tudi zato, ker bodo izzvenele določene oblike pomoči, ki lajšajo posledice krize zaradi koronavirusa." Med prvimi bi lahko jeseni na novo na vrata Rdečega križa potrkali delavci, ki delajo v Avstriji, če bodo zaradi korone tam ostali brez služb, predvideva Dolinšek.

Novi sistem se je izkazal za dobrega

"Nekateri ljudje pošiljajo prošnje po plačilu položnic, a finančno ne moremo pomagati, ker sredstev za to nimamo," razlaga Dolinšek. Pomagajo pa s prehranskimi paketi. V skladišču v Ljubljanski ulici jih v času korone delijo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih, s tem da uporabniki po pakete pridejo na dva meseca, kar je bolj redko kot prej, a se je sistem, ki so ga uvedli v času epidemije, izkazal za dobrega, pravi Dolinšek: "Vnaprej se z uporabniki dogovorimo, kdaj bodo prišli. Na ta način je izdaja pomoči bolj urejena, organizirana in tudi ni več vrst pred skladiščem."

Andrej Petelinšek

Namesto otrok v Punatu družine

Kako pa je letos v Punatu? Mariborski Rdeči križ je letos letovanja otrok na Krku zaradi koronavirusa odpovedal; kot je znano, so se mnogi izvajalci počitniških letovanj za otroke odločili drugače, denimo Zveza prijateljev mladine Maribor tudi letos vozi otroke na morje v Poreč. "Še vedno menim, da smo se odločili prav. Zdaj imamo v Punatu 80-odstotno zasedenost kapacitet," zagovarja odločitev Dolinšek.
Kakorkoli, počitniške kapacitete v Punatu so letos ponudili družinam in posameznikom kot običajen turistični ponudnik: cena polpenziona za odrasle je 36 evrov, za otroke od 6. do 15. leta 18 evrov, do 6. leta brezplačno. "Zdaj je pri nas v Punatu osem družin in v prihodnjih dneh pričakujemo še okoli 20 družin in posameznikov. Za letovanje v našem domu se večinoma odločijo zdravstveni delavci in drugi, ki z nami sodelujejo v Punatu in drugih programih, naši upokojenci in aktivisti Rdečega križa, ki naš dom poznajo in želijo tudi tako pomagati Rdečemu križu," pojasnjuje Dolinšek. Načrtujejo, da bodo obratovali do konca avgusta in morebiti še septembra, če bo situacija glede koronavirusa ugodna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta