Ljudski vrt: Zahodna tribuna spet v bitki s časom

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
18.11.2019 17:07

Župan Saša Arsenovič je januarja letos prekinil javni razpis za obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta, zdaj pa se je tudi zaradi otvoritvene tekme nogometnega evropskega prvenstva do 21 let, ki naj bi bila 9. junija 2021 v Ljudskem vrtu, znašel v časovni stiski. Zakaj se je ohladilo partnerstvo med občino in nogometnim klubom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zahodna tribuna Ljudskega vrta
Igor Napast

Ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) predstavila razpored evropskega prvenstva do 21 let, ki ga bosta leta 2021 gostili Slovenija in Madžarska, je postalo jasno, da bo čast otvoritvenega dejanja pripadla mariborskemu stadionu Ljudski vrt. Otvoritvena tekma, na kateri bo igrala mlada reprezentanca Slovenije, bo 9. junija 2021. Toda veselo novico je štajerska prestolnica sprejela neznačilno zadržano - zahodna tribuna Ljudskega vrta namreč še vedno kaže klavrno podobo, po trenutno zastavljeni časovnici pa je okvirni datum dokončanja obnove postavljen v marec ali april leta 2021. Torej še pravočasno, a velja poudariti, da je ta datum začrtan v idealnem scenariju. To pomeni, če se javno naročilo za izbor izvajalca za gradbena dela ne bo zavleklo, če pri delih ne bo nepredvidenih zapletov, če se investicija ne bo znova podražila, če ...

Bo 6,5 milijona evrov dovolj?

"Časovnica je najbolj odvisna od uspešnosti izvedbe javnega naročila, ki bo izvedeno po dvofaznem postopku. S tovrstnim postopkom, ki je nekoliko daljši, imamo dobre izkušnje, saj je verjetnost pritožb manjša," poudarjajo na Mestni občini Maribor, ki je lastnica stadiona. Denar za obnovo spomeniško zaščitene stare tribune iz leta 1962 je v proračunu MOM zagotovljen v znesku 6,5 milijona evrov, a se poraja vprašanje, ali je to dovolj denarja.

Zahodna tribuna bo ohranila videz valovanja z znamenitim lokom, ki je bil zgrajen leta 1962. Avtor fotografije: Ofis Arhitekti
Ofis Arhitekti
Po izgradnji novih tribun v Ljudskem vrtu leta 2008 je zahodna tribuna ostala bolj ali manj takšna, kot je bila zgrajena leta 1962, v zadnjih letih so opravljali le najnujnejša obnovitvena dela.
Andrej Petelinšek

Na zahodni tribuni 766 sedežev manj

Za zahodno tribuno je trenutno v teku javno naročilo za izvajalca gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, ki se bo predvidoma zaključilo v januarju 2020. Izbrani izvajalec bo nato od sklenitve pogodbe imel 400 dni časa, da dokonča obnovo. "Glavni namen posega je funkcionalna izboljšava stare tribune, uskladitev z zahtevami Uefe ter oblikovna povezava z ostalim delom že izgrajenega stadiona v smiselno celoto. Spomeniško zaščitena streha z ločno konstrukcijo se ohranja v originalni obliki. Tribune in del objekta pod tribunami se odstrani in nadomesti z novim programom," na občini povzemajo dokumentacijo, ki so jo za zahodno tribuno pripravili v ljubljanskem biroju Ofis arhitekti.

Zahodna tribuna Ljudskega vrta
Sašo Bizjak

Ohlajeno partnerstvo

Kaj se dogaja z načrtovano obnovo Ljudskega vrta, ki zraven zahodne tribune vključuje še prostore pod severno in južno tribuno, smo se pogovarjali tudi z direktorjem in predstavnikom za odnose z javnostmi Nogometnega kluba Maribor Bojanom Banom in Stipetom Jeričem. V mandatu župana Fištravca je nogometni klub kot najemnik stadiona aktivno sodeloval pri načrtovanju investicije, tudi naročil in plačal je projektno dokumentacijo. Z izvolitvijo Saše Arsenoviča se je partnerstvo nekoliko ohladilo.

Z izvolitvijo Saše Arsenoviča se je partnerstvo med Mestno občino Maribor in NK Maribor nekoliko ohladilo.
Sašo Bizjak
Bojan Ban: "Že v primerjavi s Stožicami smo revčki, kaj šele v primerjavi s tujimi stadioni. Tega ne delamo zase, ne postavljamo si spomenika."
Igor Napast

Za nogometni klub vseeno, kdo je župan

Ban in Jerič opozarjata, da mora biti celovita obnova Ljudskega vrta končana do aprila 2021. "Če tega roka ne bomo ulovili, se bomo osramotili ne samo kot Maribor, ampak tudi kot država," poudarjata predstavnika NK Maribor, kaj bi se zgodilo, če v Ljudskem vrtu ne bi izpeljali zaupane otvoritvene tekme evropskega prvenstva do 21 let.

Stipe Jerič: "V letu 2021 bi si želeli v maju odigrati vsaj zaključno tekmo prvenstva v obnovljenem Ljudskem vrtu. A smo zelo skeptični, prav tako za otvoritveno tekmo evropskega prvenstva."
Igor Napast

Ban: "Najprej si moramo zaupati"

Na mariborski občini zagotavljajo, da bo obnova končana pravočasno, in pojasnjujejo, da je pri strokovni recenziji projekta NK Maribor sodeloval, namen pa je bil pridobitev kakovostne in strokovne projektne dokumentacije ter analize vse predvidene vsebine in tehničnih rešitev za potrebe izvedbe investicije. "MO Maribor je investitor obnove in trenutno vodi javno naročilo za izbiro izvajalca del obnove zahodne tribune Ljudskega vrta," so na občini odgovorili še na vprašanje, zakaj projekta ne peljejo več v partnerstvu z NK Maribor.

Takšno je trenutno stanje prostorov pod južno tribuno. Občina sicer načrtuje dokončanje del, toda odprto ostaja vprašanje, kdo bo plačal centralno kuhinjo in gostinsko opremo za predvideno restavracijo.
Igor Napast
Predvidevalo se je, da bo NK Maribor v najem dobil restavracijo in trgovino pod južno tribuno.
MOM
Pod severno tribuno bodo urejeni garderobe s sanitarijami, skladišča in servisni prostori za potrebe nogometne šole in dva večja prostora za konference in novinarje (tiskovno središče).
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta