Magna: Občina Hoče proti Marinčku

Andreja Kutin Lednik
01.02.2019 09:22

Občinski svet občine Hoče-Slivniva proti namernemu oviranju izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Magni. Gorazd Marinček, ki se je v imenu nevladne organizacije ROVO pritožil v postopku: "Spremenite Lex Magna"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak, je na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Hoče-Slivnica skupaj z občinskim svetom ostro obsodil "dejanja, ki predstavljajo tveganje za začetek proizvodnje v obratu Magna Nukleus v Občini Hoče-Slivnica".  Občinski sklep, ki so ga sprejeli, "izraža resno zaskrbljenost, da nadaljnje načrtno zavlačevanje postopkov predstavlja grožnjo gospodarskemu razvoju Občine Hoče-Slivnica ter grožnjo ponovnemu razvoju avtomobilske industrije v regiji, zaradi česar je danes neposredno ogroženih najmanj 200 delovnih mest in dodatnih najmanj 200 v bližnji prihodnosti," pravi župan s svetniki.
Občinski svet Občine Hoče-Slivnica spoštuje demokratično pravico strank v postopku do uporabe postopkov, ki jih zakonodaja dovoljuje, pravijo na hoški občini in dodajo "nasprotujemo pa zlorabi demokratične pravice za notranjepolitično razpravo o členih posameznih zakonov, na račun razvoja občine, gospodarske škode za vlagatelja ter tveganj za varna in kakovostna delovna mesta, s čimer se daje jasen signal, tako doma kot v tujino, da Slovenija ni urejeno in predvidljivo poslovno okolje".
Obenem občinski svet pričakuje in poziva Zlatka Resmana, predsednika organizacije ROVO ter pristojne odločevalce na državni ravni, k takojšnjemu dialogu in iskanju rešitve, ki bo omogočala pravočasen zagon proizvodnje v Občini Hoče-Slivnica. Magna namreč načrtuje pričetek redne proizvodnje do konca marca 2019. V kolikor želijo ta cilj doseči, pa morajo pričeti s poskusno proizvodnjo najkasneje v sredini februarja, torej v roku dveh tednov.

Marinček: Spremenite Lex Magna

Gorazd Marinček odgovarja: "Obveščeni smo, da ste na današnji seji občinskega sveta razpravljali in sklenili, da nas povabite na pogovor o Magni. Da ne bi izgubljali časa, vam predlagamo, da čim prej kot zainteresirana lokalna skupnost predlagate dopolnitev Lex Magna." Gre za spremembo 17.a člena zakona, ki bi "povozil" zakon o vodah. Ta namreč prepoveduje gradnjo obratov, ki v proizvodnji uporabljajo nevarne snovi na vodovarstvenem območju. Marinček pravi, da je lahko kvalificiran predlagatelj dopolnila v Lex Magna tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Ob dobro usklajeni aktivnosti in politični volji je lahko po najhitrejšem postopku dopolnilo sprejeto že na seji Državnega zbora v prvem tednu meseca marca. Tako boste omogočili, da Magna dobi okoljevarstveno dovoljenje takoj po objavi dopolnitve v Uradnem listi in da se ujame zastavljeni rok za redno proizvodnjo v Magni Nukleus v začetku aprila 2019," pravi Marinček in dodaja: "Predlagamo, da energijo namesto v diskvalifikacijo posameznikov in društev usmerite v čimprejšnjo dopolnitev Lex Magna, in tako
omogočite začetek redne proizvodnje po predvideni časovnici." Ministrstvo za okolje namreč obenem preučuje tudi upravičenost sicer dolenjskega društva ROVO do statusa delovanja v javno dobro. Tak status namreč omogoča organizacijam vključevanje v postopke izdaje okoljskih dovoljenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta