Makole: Pripravljajo še zadnje srečanje kiparjev in slikarjev Forma viva

B. B.
14.08.2022 03:00

Ivan Dvoršak, predsednik organizacijskega odbora Forma viva 2022, ureja še zadnje pred pričetkom uradne otvoritve simpozija, ki bo med 26. avgustom in 9. septembrom v Makolah in tudi Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos bodo kiparji znova ustvarjali večje skulpture iz kamna.
Igor Napast

V glavnem so vsa dela opravljena, pravzaprav se je simpozij na neki način že začel. Kamnita skulptura Motokrosist, s katero je kipar Franc Černelč upodobil Tima Gajserja in bo postavljena v krožišču v Pečkeh, je že skoraj končana.

Na tokratni Formi vivi bo ustvarjalo dvanajst kiparjev in osemindvajset slikarjev. Ker je letošnja prireditev jubilejna – dvajseta in po napovedih organizatorja tudi zadnja, so se v organizacijskem odboru odločili, da se vrnejo na staro izvedbo, ko bodo kiparji ustvarjali skulpture večjih dimenzij, v glavnem iz kamna. Podjetje Marmor Sežana, ki je že dolga leta generalni sponzor simpozija, je marmor velikih vrednosti podarilo.

V dvajsetih letih je bilo v Makolah 200 umetnikov, od tega 111 umetnikov kiparjev iz 21 držav in 98 slikarjev iz osmih držav Evrope in sveta. Na Pot forma vive in v druge sosednje in bolj oddaljene slovenske občine so postavili 299 skulptur. V Makolah je najdaljša pot na svetu, na kateri so postavljene skulpture, ki so iz lesa, kovine, kamna in drugih materialov. Pot teče od makolskega trga vse do vrha Dežnega, kjer je na domu Dvoršaka tudi galerija. Nekatera dela so postavljena tudi zunaj občine. Župan Makol Franc Majcen se zaveda, da je prav Forma viva občini dala dodano vrednost, pot je tudi dobro obiskana. Občina bo skulpture ohranjala in jih vzdrževala.

Ivan Dvoršak iz Maribora v Dežno, kjer ima svojo galerijo
Igor Napast

Makolski simpozij se torej z jubilejno izvedbo zaključuje. "Želimo pa obdržati stike in druženja z umetniki z izvedbo vsakoletne enodnevne likovne slikarske kolonije vseh generacij v začetku septembra. Projekt se bo preimenoval v Medgeneracijsko ustvarjanje v umetniškem izražanju Forma viva Makole – Dežno 2023 in tako naprej vsa naslednja leta," razlaga Dvoršak. Še: "Pravijo, da moraš odnehati, ko si na vrhu poti. In napočil je trenutek, ko moraš, pa čeprav težko, pogledati stran. Mislim in upam pa, da smo zapustili Makolam in širši okolici pomembno in bogato zapuščino," še dodaja glavni organizator, sicer tudi sam kipar in predsednik KUD Forma viva Makole Ivan Dvoršak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta