Malečnik dobil prvo galerijo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
11.07.2021 04:00
V župnijskem dvorcu župnije svetega Petra pri Mariboru - Malečnik so prvič na ogled prenovljene slike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavljena dela v Glasarjevi galeriji Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

V preteklih dneh so pri župniji potekale številne prireditve v čast farnega zavetnika. Na šempetrovo nedeljo, 27. junija, je slovesno mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in blagoslovil prenovljene prostore v župnišču, pritlične prostore Društva malečniških gospodinj in prenovljeno "prešo". V ponedeljek, 28. junija, pa so odprli Glaserjev salon z galerijo, kjer je na ogled več kot 20 kakovostnih slik iz 17., 18. in 19. stoletja.

​To je prva galerija v Malečniku, umeščena pa je v historično, originalno ohranjeno stavbo. Salon so zaradi neizbrisnega pečata, ki ga je Marko Glaser, nekdanji šempetrski župnik, pesnik in pisatelj, pustil v kraju, poimenovali po njem. "Salon in oba predprostora s stopniščem so bili letos obnovljeni v skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Za novo pridobitev je zaslužnih veliko posameznikov, ljudi različnih strok in tudi donatorji. Presenečeni pa smo nad tem, da k projektu nista pristopili ne Mestna občina Maribor in ne Krajevna skupnost Malečnik," je povedal župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan.

Z otvoritve salona Foto: Arhiv župnije
Arhiv župnije

Na otvoritvi so bila premierno na ogled postavljena restavrirana dela umetnikov - to so Franc Ksaver Nager, Matija Pavel Zeldner, Jožef Ernst Tunner in Fortunat Bergant -, ki so last župnije. V zbirki slik so upodobljeni med drugim grška princesa Filomena (291-304), mučeništvo sv. Ahaca in tovarišev ter Marija in svetniki. Slike so bile dolgo časa shranjene na za javnost nedostopnih mestih. Nekatere so ostale dobro ohranjene, druge so bile s pomočjo donatorjev restavrirane. Sedaj so prvič vse hkrati razstavljene in na ogled javnosti. Del razstave je tudi dragoceni mašni Glaserjev plašč, ki ima z zlatimi nitmi izvezene njegove inicialke. Kustos dr. Ferdinand Šerbelj je na otvoritvi poudaril, da gre za zbirko kakovostnih, zanimivih ikonografskih tematik, kakršnih v drugem okolju ne srečamo. Salon z galerijo je odprt za javnost, obiščete ga lahko ob predhodni najavi na e-naslovu zupnija.malecnik@rkc.si.

Na god sv. Petra je z dvema zlatomašnikoma in domačim župnikom maševal še nekdanji kaplan Martin Kogovšek, krajši koncert je izvedla vokalna skupina Slovenjegoriški glasovi. S tem pa prireditev še ni konec, v poletju bodo ponujali razne aktivnosti. V teh dneh so že bile likovne delavnice za otroke, pripravljajo predavanje o vinarstvu z degustacijo posebnih sort vina, Društvo malečniških gospodinj pa bo pripravilo razstavo črno-belih fotografij in pekarskih izdelkov po recepturah šolskih sester izpred sto let, ki so delovale v Malečniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta