Maribor bo gostil olimpijski festival mladine. Priložnost za obnovo objektov?

Igor Selan Igor Selan
22.01.2020 18:38

Kaj mora Maribor zagotoviti za organizacijo olimpijskega festivala evropske mladine 2023 in kaj si lahko od tega obeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska ekipa na lanskem olimpijskem festivalu evropske mladine, ki je potekal v Bakuju.
Arhiv OKS

Kot smo poročali, je mariborski mestni svet na ponedeljkovi seji soglasno potrdil pristop Maribora h gostiteljstvu poletnega olimpijskega festivala evropske mladine 2023. Ali bo Maribor dejansko gostil športne igre mladih med 14. in 18. letom starosti, bo sicer znano 28. januarja, ko bo o tem odločala skupščina Evropskih olimpijskih komitejev, katerih predsednik je Slovenec Janez Kocijančič. A verjetnosti, da mesto iger ne bo dobilo, praktično ni, saj je Maribor edini kandidat za organizacijo.
​Kot je povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, je bila organizacija ponujena Sloveniji, odločiti se je bilo treba le, kdo bo festival gostil. Sprva je bila organizacija ponujena Kopru, z bivšim županom Borisom Popovičem naj bi bilo že vse dogovorjeno, a je nova koprska oblast organizacijo zavrnila, zato so morali najti novega gostitelja in jo tik pred iztekom roka ponudili Mariboru.

Štiri tisoč študentskih in dijaških postelj

Koper v predvidenem terminu - festival naj bi bil med 24. junijem in 1. julijem 2023 - nima toliko prostih namestitvenih kapacitet, pravi predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada. "V Mariboru smo to sposobni urediti. Udeležence, teh bo več kot tri tisoč, lahko namestimo v študentskih in dijaških domovih, po potrebi pa lahko dodatne namestitvene kapacitete poiščemo tudi v hostlih," je dejal Barada.

Atletika je ena od disciplin na olimpijskih festivalih evropske mladine.
Arhiv OKS

Gabrovec razume skepso Štajercev

Nasprotno se zdi Baradi termin primeren: "Otvoritveno ceremonijo, ki vključuje prižig olimpijskega ognja in svečano prisego udeležencev, bi lahko združili z zaključkom Festivala Lent. Kakšna bo, je odvisno predvsem od financ, vendar se sam zavzemam za to, da ne bi naredili pompozne, ampak prijetno in lepo. Je pa o takih podrobnostih še prezgodaj govoriti, po uradni pridobitvi moramo najprej oblikovati organizacijski odbor, v njem bodo verjetno predstavniki Športne zveze Maribor, Olimpijskega komiteja in mestne uprave, potem pa bomo videli, kako naprej. Sem pa prepričan, da je Maribor sposoben dogodek organizirati kvalitetno."

Koliko mesto prispeva in koliko dobi

Barada še pravi, da finance naj ne bi povzročale skrbi. Tudi če ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport ne bi zagotovilo obljubljenega milijona evrov, naj bi iz različnih virov za organizacijo prejeli 4,8 milijona evrov. Mesto gostitelj pa mora zagotoviti namestitev in hrano za športnike, športno infrastrukturo, logistiko ter organizacijo slovesnosti ob odprtju in koncu iger, kar bi po nekaterih ocenah stalo od štiri do pet milijonov evrov.
"Vsa prizorišča so za tekmovanja primerna že zdaj, to vendarle niso olimpijske igre. Hkrati so praktično vsa dostopna peš, od Dvorane Leona Štuklja do stadiona Ljudski vrt, tako da tudi logistika ne bo pomenila prevelikega stroška. To je naša največja prednost," je prepričan Barada. Da bi organizatorjem še dodatno zmanjšali stroške za logistiko, pravi Gabrovec, bodo v mariborski pisarni Olimpijskega komiteja dodatno zaposlili dve osebi.
Organizatorjem pa bodo s prostovoljnim delom na pomoč priskočili tudi mladi Mariborčani. "Mestni mladinski svet ima platformo Mladiborčani, preko katere že zdaj izvaja številna prostovoljna dela. Ko bodo zadeve dovolj daleč, si lahko organizatorji obetajo tudi našo pomoč," je povedal Matic Matjašič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta