Maribor in odpadki: Strah pred novo ekološko bombo

Urška Kereži
24.03.2020 17:47

Zaradi zaprtja Snaginih zbirnih centrov in ustavitve odvoza kosovnih odpadkov so se v Mariboru znova začela pojavljati divja odlagališča. Vrstijo se pozivi k odgovornemu ravnanju z odpadki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V dneh, ko smo zaradi preprečevanja širitve okužbe s koronavirusom po vsej državi obtičali doma, se mnogi pospešeno lotevajo generalnih spomladanskih čiščenj. Prosti čas in vreme namreč dopuščata, da se končno rešimo nepotrebne navlake, ki se nam je leta nalagala v omarah in drugod po stanovanju, pod stopnicami, na podstrešjih, v kleteh, garažah, na terasah, pa tudi, da uredimo vrtove in sadovnjake. A ker je Snaga zaradi epidemije prejšnji ponedeljek do preklica zaprla vrata vseh zbirnih centrov v Mariboru in okoliških občinah, se prebivalci območij, kjer se že sicer spopadajo s problemom divjih odlagališč, upravičeno bojijo nove ekološke bombe.

Snagini zbirni centri so do nadaljnjega zaprti.
Sašo Bizjak

Da bo zmagala solidarnost, ne egoizem

"Ne glede, kolikokrat smo z različnimi akcijami že odstranili smeti iz gozda, mirno lahko govorimo v tonah, je dejstvo, da se odlaganja na črno že sicer zelo rada hitro ponovijo. Glede na sedanje ugodne razmere za razcvet divjih odlagališč smo prebivalci v okolici Stražuna tako precej napeti in lahko le upamo, da bosta zmagali zdrava pamet in solidarnost ter ne egoizem. Da nas bodo izredne razmere naučile vsaj, da smo vsi sosedje, in kar stoji pred mojimi vrati, bo jutri morda že pred vašimi," je kritičen občan Janko Sitar. "Tukajšnja prst ni edina ogrožena zaradi morebitnega izliva nespametno odvrženih strupov. Kršitelji pozabljajo na gorenje, najpogosteje gum, ki se lahko spontano vžgejo in nam uničijo domove," še opozori Sitar. Vsem polaga na dušo, da "teh nekaj dni, pa tudi če bo treba tednov, smeti obdržite pred svojim pragom. Če so čakale do zdaj, lahko še do konca aprila."

Problem je širši, ker so meje zaprte

Da prvo odlaganje sproži niz drugih in naenkrat se stanje pospešeno slabša, dobro vedo tudi na območju Limbuša, v drugem najprivlačnejšem in najnevarnejšem predelu, kjer se že deset let borijo z odvrženimi odpadki v prostornini nekaj kamionov. Zato tamkajšnja prebivalka Jožica Nekrep pristojne na Snagi prosi, naj v obstoječih razmerah vrata obeh zbirnih centrov morda odprejo zgolj za uro ali dve v tednu oziroma ljudem sporočijo, kako dolgo naj potrpijo, "saj je vsako čakanje lažje, če veš, kdaj ga bo konec", je prepričana.
A problem z odvozom odpadkov je veliko širši, kot se zdi na prvi pogled, izvemo.

Sašo Bizjak

Prilagodite svoje navade

Prav zaradi preventivnih ukrepov za zaščito zdravja so zato ravnali podobno kot ostala komunalna podjetja po Sloveniji in trenutno ne morejo napovedati, kdaj bodo zbirni centri ponovno odprti. Vsaj ekološki otoki, ki jih v Mariboru najdemo na več kot tisoč lokacijah in na katerih ločeno zbirajo papir (zabojnik z modrim/rdečim pokrovom) ali steklo (zabojnik z belim/zelenim pokrovom), ostajajo dostopni 24 ur dnevno in jih redno, po koledarju odvozov, praznijo.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta