Mariborski hotelirji: Če turistov ne bo, nam nihče ne more pomagati

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.05.2020 01:00

Ključni vprašanji za mariborske hotelirje sta, kakšna bodo zdravstvena merila, ki jim bodo morali slediti ob odprtju hotelov, in kdaj se bodo odprle državne meje. Brez tranzitnega turizma jih veliko ne bo preživelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hotel Inn z 18 sobami bo prihodnji teden lahko odprl vrata, pravi Vasja Ilešič. Hotel Betnava, ki jih ima 40, pa ne.
Sašo Bizjak

Prihodnji teden bi lahko vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev. Predvideni datum je 14. maj za hotele do 30 sob, večji pa bi lahko goste začeli sprejemati šele s 1. junijem, so za zdaj še neuradni predlogi novoustanovljenega strokovnega sveta za turizem, smo izvedeli. Gre za orientacijske datume, ki so odvisni od epidemiološke slike v državi in soglasja zdravstvene stroke. Danes bo o tem odločala vlada, a pred tem mora Nacionalni inštitut za javno zdravje pripraviti standarde za odprtje, usklajevanja še potekajo. Neuradno smo izvedeli, da se pričakuje, da bo vsak nastanitveni obrat pripravil še svoj akcijski načrt za zaščito zdravja svojih zaposlenih in gostov.

Enormni stroški, nizki prihodki

V Združenju malih hotelirjev Maribora, edinem takšnem v Sloveniji, je združenih 13 nastanitvenih obratov. Okrog polovica bi jih lahko s strogimi ukrepi prihodnji teden odprla vrata, ali bodo, še ni znano.

Vasja Ilešič
Sašo Bizjak

Bolj smiselna bi bila omejitev števila gostov

Ilešič ne razume predloga, ki daje prednost odprtja manjšim nastanitvenim obratom. Meni, da bi bilo pravičneje in bolj smiselno, da bi omejili število gostov v nastanitvenem obratu.
"V večjem objektu, ki ima več prostora, se bolj porazgubi določena skupina ljudi. S tem, da več kot 80 odstotkov naših gostov predstavljajo tujci, predvsem tranzitni gostje, meje pa so še vedno zaprte, niti ne pričakujemo velikega navala gostov," pravi Ilešič. Odprtje in preživetje mariborskih hotelov sta neločljivo povezana z odprtjem državnih meja, saj polovico prometa, po besedah Ilešiča, naredijo v poletnih mesecih s tranzitnimi gosti. "Če turistični promet ne bo stekel, nam nihče ne more pomagati in v tem primeru pričakujem, da bo vsaj polovica hotelov ali restavracij opustila svoje delovanje," je ocenil Ilešič, ki vendarle upa na okrevanje, predvideva pa, da bo počasno.

Že marca velik padec prenočitev

​Podatki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje za letošnji marec kažejo, da je bilo 67 odstotkov manj turističnih prihodov in 44 odstotkov manj prenočitev v primerjavi z marcem lani v destinaciji Maribor - Pohorje, medtem ko je Slovenija v marcu 2020 zabeležila 75 odstotkov manj turističnih prihodov in 67 odstotkov manj prenočitev.

Vprašanje, kdaj bomo lahko takšne prizore spet videli v Mariboru.
Janko Rath

V turizmu smo vsi povezani

"Glede na prve ptice znanilke premikov v turizmu, informacije na primer iz Hrvaške, Avstrije …, iskreno upamo, da se bo do poletja vzpostavil neki minimum organizacije letovanj. Ljudje to potrebujemo. Ob tem je treba poudariti, da bo nujno najti skupne evropske rešitve poletne sezone. V turizmu smo vsi povezani. Posamezna država ne bi smela sprejemati nekih ukrepov, ki niso v skladu z varovanjem zdravja in varnosti Evropejcev, a v fazi radosti po omehčanju koronavirusnih ukrepov se ne sme pozabiti, da je covid-19 še vedno prisoten, zato se bo treba za nekaj časa privaditi življenju s tem zoprnim spremljevalcem," pa meni Miran Bende iz turistične agencije Galileo 3000.
​Na agenciji potovanja načrtujejo šele od septembra naprej, pri čemer predvidevajo, da v zgodnji jeseni potovanja tja, kjer se sedaj spopadajo z najhujšo krizo, ne bodo zanimiva, morda tudi ne mogoča (na primer v New York, Kitajsko, Pariz ...), bo pa več raziskovanja Slovenije, sosednjih držav, več bo narave, nekoliko manj mestnega okolja kot do sedaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta