Mariborski mestni svet: Mučna tišina ob pomanjkanju vizije v Športnih objektih

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
26.05.2020 12:10

Mariborski mestni svet je po uri in pol razprave potrdil slab in pomanjkljiv sanacijski načrt Športnih objektov Maribor. Ker kaj pa je alternativa, je vprašanje brez pravega odgovora zastavil podžupan Samo Peter Medved.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od možnosti je tudi stečaj ali ukinitev Športnih objektov Maribor, je poudaril Samo Peter Medved (desno).
Andrej Petelinšek

V precejšnji zadregi so se znašli mariborski mestni svetniki, ko se je po uri in pol zaključila razprava o novelaciji sanacijskega načrta Športnih objektov Maribor (ŠOM), ki jo je pripravil direktor tega javnega zavoda Tadej Mežnar. Svetniki so bili namreč skoraj enotno kritični do načrta, ki za rešitev iz rdečih številk predvideva zadolževanje, odpuščanje, podražitev vstopnin in prenos nekaterih objektov na druge upravljalce, toda ko je podžupan Samo Peter Medved prisotne vprašal, kaj pa je alternativa, je v dvorani lutkovnega gledališča nastopila mučna tišina.
V odsotnosti jasne vizije, kaj mesto sploh želi s tem zavodom, pa ne samo direktorja Mežnarja, sveta zavoda in vodstva mariborske občine, je mestni svet na predlog župana Saše Arsenoviča direktorju Mežnarju naložil, da program dopolni z akcijskim načrtom trženja in možnostjo sanacije brez poroštva občine za kredit. Z rezultatom 19:11 so svetniki nato vendarle potrdili slab in pomanjkljiv sanacijski načrt, po katerem naj bi ŠOM leta 2022 izkazal 386 tisoč evrov dobička.​

Športni objekti Maribor od ustanovitve poslujejo z izgubo.
Andrej Petelinšek

Odpuščanje računovodij in podražitev vstopnin

Direktor Mežnar je pojasnil, da je sanacijski načrt pripravljen na predpostavki, da bo mariborska občina zavod še naprej financirala v obstoječi višini okrog dva milijona evrov na leto, kar pomeni, da ne predvideva dodatnega denarja iz javnega vira. Načrt tudi ne predvideva nujnih investicijskih vlaganj, ki bodo potrebna za izboljšanje športnih pogojev uporabnikov storitev. Zavod načrtuje zadolževanje v višini 400 tisoč evrov ter prenos nekaterih objektov, ki prinašajo izgubo. A odgovora na vprašanje, kdo bi prevzel Hipodrom Kamnica ali Mariborski otok, ta trenutek nima nihče. Do prihranka bi prišli tudi z zmanjšanjem stroško dela, saj naj bi imeli predvsem v računovodski službi v primerjavi z drugimi javnimi zavodi preveč zaposlenih, a tudi v tem primeru ni jasno, koliko ljudi bi odpustili. Iz sanacijskega načrta se da razbrati, da bi bila ta številka v 60-članskem kolektivu lahko tudi deset.

Tadej Mežnar: "Vstopnine se niso zvišale od leta 2012."
Janez Klenovšek

Slabi odnosi znotraj zavoda

Mestni svetniki so v razpravi opozorili na slabe odnose znotraj zavoda, zmotilo jih je reševanje izgube na plečih delavcev, obenem pa so pogrešali več možnosti, kako bi s trženjem objektov povišali prihodke. "Novelacije ne bomo podprli, ker bi s tem soglašali z najetjem kredita, za katerega je vprašanje, če ga bo lahko zavod vračal, z zvišanjem vstopnin in odpuščanjem. Ta načrt nima nobene vizije. Naj začnejo v zavodu že enkrat sodelovati, rešitev pa je v razpisu za novega direktorja, ki bi prišel od zunaj," je poudaril Milan Mikl (Lista Franca Kanglerja - NLS), ki je tudi član sveta zavoda. "Direktor Mežnar se mi malo smili. Zdi se mi, da je vržen pred ta zbor brez podpore ustanovitelja. Mislim, da ne bi imeli toliko vprašanj, če bi bilo gradivo usklajeno z mestno upravo. Zato je ključno vprašanje, ali sanacijski načrt župan in podžupan za šport podpirata ali ne," je izpostavil Primož Juhart (LPR) in vodstvo občine pozval, naj nalije čistega vina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta