Mariborski vodovod: Med ovadenimi tudi direktor Danilo Burnač

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
20.03.2019 18:28

Kriminalistična preiskava nakupa vodomerov v Mariborskem vodovodu je prinesla ovadbo zoper tri osebe: po neuradnih informacijah so storitve kaznivega dejanja osumljeni Danilo Burnač, Marjeta Kristofič Jamnik in Mitja Jamnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Burnač in Marjeta Kristofič Jamnik sta ob novici, da sta ovadena, ostala brez komentarja. 
Fotomontaža

Mariborski kriminalisti so preiskavo domnevnih nepravilnosti pri oddaji javnega naročila za nabavo vodomerov v Mariborskem vodovodu zaključili pred dobrim mesecem dni. Na okrožno državno tožilstvo v Mariboru so podali kazensko ovadbo zoper tri odgovorne osebe. Po naših neuradnih informacijah naj bi bili ovadili direktorja Mariborskega vodovoda Danila Burnača, nekdanjo vodjo županovega kabineta Marjeto Kristofič Jamnik in njenega soproga Mitjo Jamnika.
​Ovadeni so osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem dejanju. "Ugotovili smo namreč, da so osumljeni z namenom, da se izognejo obveznemu postopku javnega naročanja, razdrobili isto javno naročilo na več delov z namenom pridobitve nepremoženjske koristi v obliki pravnega posla," nam je pojasnil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Več kot 100.000 evrov brez javnega razpisa

Spomnimo: Dnevnik je junija 2016 razkril zgodbo, kako je Mariborski vodovod med letoma 2014 in 2016 sklenil za več kot 100 tisoč evrov poslov s podjetjem TI-EN Mitje Jamnika, ki ga je zastopala tudi njegova soproga Marjeta Kristofič Jamnik, v tistem času vodja kabineta župana Andreja Fištravca. Vodovod je posel za nakup specialnih, po meri narejenih vodomerov oddal z zbiranjem treh ponudb, ki je potekalo po istem vzorcu: dražjo ponudbo je vedno oddal francoski proizvajalec Itron, tretjo pa bodisi Caydens bodisi podjetje KTS, ki je v solasti Mirka in Dejana Kristofiča, očeta in brata Marjete Kristofič Jamnik. Ob tem velja omeniti, da se je podjetje TI-EN ukvarjalo z avtoprevozništvom, KTS pa s ključavničarstvom. TI-EN nikoli prej in nikoli kasneje ni dobavljal material za Mariborski vodovod, 31. marca lani pa je bilo podjetje tudi izbrisano iz poslovnega registra Slovenije.

Marjeta Kristofič Jamnik je bila vodja kabineta župana Andreja Fištravca, Marko Kovačič pa je bil njegov najbolj tesni svetovalec.
Igor Napast

Kritične nadzornike zamenjali

In kaj se je zgodilo po medijskem razkritju zgodbe? Nadzorni svet Mariborskega vodovoda je naložil Burnaču revizijo postopkov naročanja v podjetju, županu Fištravcu pa so predlagali zamenjavo direktorja, pri čemer sporna nabava vodomerov ni bil edini razlog za nezaupnico. Toda vodstvo občine ni sledilo predlogu nadzornikov in je zaščitilo direktorja Burnača. Na skupščini so zamenjali vse štiri predstavnike Mestne občine Maribor. "Ugotavljali smo, da prihaja do netransparentne potrošnje denarja, predvsem na področju donacij, do nepravilnosti pri nabavi materiala. Ocenili smo, da je delo Burnača škodljivo za to podjetje," je bil po razrešitvi kritičen podpredsednik nadzornega sveta Damijan Škrinjar. Po njegovem je bila kaplja čez rob prav nabava števcev za vodo. "Zame je to korupcijsko dejanje," je bil jasen Škrinjar.

Po tem, ko je mariborska občina v nadzornem svetu Mariborskega vodovoda zamenjala kritične nadzornike, je za predsednika NS imenovala Simona Štrancarja - na posnetku levo od Danila Burnača in Andreja Fištravca.
Igor Napast

O morebitni globi odloča ljubljansko sodišče

Komisija je po pregledu dokumentacije ugotovila "obstoj suma, da je naročnik oziroma odgovorna oseba v imenu naročnika najprej izbrala način določitve vrednosti javnega naročila za nabavo vodomerov in pomožne opreme tako, da se je zaradi nižje ocenjene vrednosti naročnik izognil postopku oddaje javnega naročila, nato pa oddala javno naročilo brez izvedbe ustreznega postopka".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta