Mariborski župan Arsenovič novi predsednik razvojnega sveta vzhodne kohezijske regije

Igor Selan Igor Selan
05.05.2021 11:32
Arsenovič je na volitvah v Krškem premagal edinega protikandidata, dosedanjega predsednika Ivana Žagrja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski župan Saša Arsenovič je predsedovanje razvojnemu svetu kohezijske regije Vzhodna Slovenije prevzel iz rok prvega predsednika sveta Ivana Žagarja
Igor Napast

Mariborski župan Saša Arsenovič je novi predsednik razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Na glasovanju na konstitutivni seji sveta za obdobje 2021 - 2027 je premagal edinega protikandidata, dosedanjega predsednika Ivana Žagarja. Arsenovič je na tajnem glasovanju članov sveta dobil 19, Žagar pa 17 glasov, ena glasovnica je bila neveljavna. V skladu s poslovnikom bi sicer bodoči predsednik moral dobiti večino glasov vseh članov sveta, ker je teh 40, bi torej novi predsednik za zmago moralo dobiti 21 glasov, a je Žagar po glasovanju kot predsednik odstopil: "Rezultat zame je nedvoumen, županu Arsenoviču čestitam za zmago in se obenem zahvaljujem vsem, ki so mi pomagali pri delu v prvem mandatu." Da se zaveda, da je Žagar v prvem mandatu za razvoj regije naredil veliko, se je odzval Arsenovič: "Vaša gesta je gesta velikega gospoda. S tem ste tudi meni nakazali pot, kako se naprej boriti za vzhodno kohezijo. Politična in strokovna odgovornost, da se soočimo s prihajajočimi izzivi in izkoristimo ponujene priložnosti, sta na nas, zato bo moje poslanstvo slonelo na tem, da aktiviramo vzhodno kohezijsko regijo, se bolje organiziramo in dosežemo razvoj, ki ga regija potrebuje in si ga zasluži. Kot našo prednost vidim prav neločljivo povezanost in vzajemno odvisnost ruralnih in urbanih predelov, zato si bom prizadeval, da vsem upravičencem v kohezijski regiji omogočimo enakovreden razvoj."

Konstitutivne seje se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: "Gospodu Arsenoviču čestitam za izvolitev, Ivanu Žagarju pa za dosedanje dobro opravljeno delo. Posebej izpostavljam, da smo v preteklem obdobju skozi dogovore za razvoj regij vzhodni regiji odobrili 59 gospodarskih projektov v vrednosti 77 milijonov evrov, skoraj 60 milijonov od tega je prispevala EU, vseh ostalih projektov, ki se tičejo razvoja regije, pa je na vzhodu za 328 milijonov, gre za denar, ki bo v pretežni meri počrpan do konca tega meseca. Dejstvo je, da je vzhodna regija slabše razvita, si pa država razlike prizadeva zmanjšati tudi neodvisno od evropskih sredstev. Pripravljamo zakonodajo, s katero skušamo nagovoriti probleme obmejnih območij in vzpodbuditi domače in tuje investitorje za investicije na teh območjih. Zavedamo se, da je treba ustvarjati nova, ustrezno plačana delovna mesta, ki bodo temelj zato, da bodo mladi ostajali tukaj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta