(VOLITVE) Za predsednika vzhodne kohezije bo kandidiral tudi Saša Arsenovič

Igor Selan
29.03.2021 02:00
Ob začetku nove finančne perspektive 2021-2027 bodo izpeljane volitve vodstva sveta vzhodne in zahodne regije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Brez močne regije tudi Maribor ne more zmagati," ob najavi kandidature za predsednika vzhodne kohezije pravi mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Eden najpomembnejših instrumentov podpore Evropske unije državam članicam pri ustvarjanju delovnih mest, poslovne konkurenčnosti, gospodarske rasti, trajnostnega razvoja in izboljšanja kakovosti življenja državljanov je tako imenovana kohezijska politika. Slovenija je za izvajanje evropske kohezijske politike in opravljanje drugih skupnih nalog razdeljena na dve regiji - Vzhodna Slovenija in Zahodna Slovenija, obe pa bosta v kratkem, glede na to, da smo nedavno vstopili v novo finančno perspektivo 2021-2027, dobili novo vodstvo, tako imenovani razvojni svet regije.

​Medtem ko so volitve vodstva zahodne regije že sklicane, predvidoma bodo 1. aprila, datum volitev v razvojni svet vzhodne regije, ki ga je v prvem kohezijskem obdobju 2014-2020 vodil slovenjebistriški župan Ivan Žagar, še ni znan. Bodo pa volitve, tako Žagar, verjetno izvedli sredi aprila.

V prvem kohezijskem obdobju 2014-2020 je vzhodno regijo vodil slovenjebistriški župan Ivan Žagar.
Andrej Petelinšek

Precej pobud, naj Maribor prevzame odgovornost

Je pa že znan vsaj en kandidat za novega predsednika vzhodne regije, kandidaturo je namreč napovedal mariborski župan Saša Arsenovič. "Seveda ima vsak župan fokus na svojem županskem delu, ampak že ko začneš razmišljati o svojem mestu, takoj naletiš na okoliške občine, regijo ... Brez močne regije tudi Maribor ne more zmagati in doseči povečanja števila prebivalstva in višje dodane vrednosti v gospodarstvu. Glede na to, da je Maribor z dobrim delom dokazal, da zna izvajati projekte in da je to mogoče bolj opazno celo zunaj Maribora kot v samem mestu, je bilo precej pobud ne le iz regije, ampak iz celotne Slovenije, da naj Maribor končno prevzame odgovornost, ki jo kot največje mesto v vzhodni kohezijski regiji ima," pravi Arsenovič.

Po njegovem bo za učinkovito črpanje v prihodnjem kohezijskem obdobju treba bistveno bolje povezati vse deležnike, tako župane kot regijske razvojne agencije in druge strokovne službe. "Gre za boljši pretok informacij in snovanje skupnih vizij. Ne nazadnje to od nas pričakuje tudi država. Boljši rezultati zahodne kohezijske regije so, glede na to, da živimo v isti državi, z isto zakonodajo in podobnim DNK-jem prebivalstva, dokaz, da je mogoče tudi v Sloveniji biti bolj učinkovit," je še dejal Arsenovič.

V drugem mandatu bo lažje

Ivan Žagar o ponovni kandidaturi še razmišlja. "Mi smo pri delovanju tega sveta orali ledino, najprej je bilo treba najti sogovornike v državi, kot veste, je Slovenija izjemno centralistično orientirana, porabili smo ogromno energije, da smo sploh postali sogovornik, aktualne oblasti regionalnemu razvoju namreč niso bile naklonjene. O sredstvih, ki so namenjena občinam, smo se tako uspeli dogovoriti šele nekje na polovici mandata. Bo pa v drugem mandatu lažje, po dolgotrajnih prizadevanjih nam je namreč uspelo zagotoviti, da se bosta operativna programa za obe kohezijski regiji tokrat spisala ločeno," je poudaril Žagar. To bo omogočilo večjo vsebinsko osredotočenost na regionalno specifične razvojne izzive in temu prilagojeno strategijo ukrepanja.

Za zdaj se zdi, da ima Arsenovič pri kandidaturi širšo podporo. "Kar nekaj županov iz našega območja je mariborskemu županu izrazilo polno podporo. Prav bi bilo, da vodenje razvojnega sveta prevzame župan največje občine v regiji. Še najbolje, tako politično kot z vidika geografije, bi bilo, če bi bila za podpredsednika potem imenovana župana Celja in Novega mesta," je povedal župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

Saša Arsenovič in Marko Soršak
Sašo Bizjak

Za koliko denarja gre

Za kako pomemben instrument evropske politike gre, kažejo podatki službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Zahodna Slovenija je v programskem obdobju 2014-2020, ki se bo sicer zaključilo šele leta 2023, doslej počrpala dobrih 518 milijonov, regija Vzhodna Slovenija pa nekaj več kot 620 milijonov evrov. Obe regiji skupaj sta iz tega obdobja za naložbe za rast in delovna mesta upravičeni še do 3,07 milijarde evrov. Do dodatnih 3,3 milijarde sta upravičeni tudi v novi perspektivi - 718 milijonov bo namenjenih obema skupaj, vzhod države bo upravičen do 1,72 milijarde, zahod pa do 543 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta