Marprom bi težave reševal s kreditom

Igor Selan Igor Selan
05.06.2019 20:11

Mestni svet bo na junijski seji odločal o rebalansu proračuna, s čimer bi Marpromu omogočil najem 850 tisoč evrov kredita

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot pravi direktor Marproma Bernard Majehnič, se je Marprom v likvidnostnih težavah znašel tudi zaradi financiranja projektov na Pohorju iz tekočih sredstev družbe.
Andrej Petelinšek

Mestni svetniki bodo na junijski seji odločali tudi o rebalansu proračuna. Če ga bodo potrdili, bodo Marpromu omogočili najem 850 tisoč evrov vrednega dolgoročnega kredita (največ za pet let) in odobrili 100 tisoč evrov minusa na tekočem računu. Marprom bo del kredita porabil za tekočo likvidnost, 550 tisoč evrov pa bodo namenili za refinanciranje preteklih investicij na Pohorju.
Kot pojasnjujejo v Marpromu, so težave s tekočo likvidnostjo posledica dejstva, da so doslej najemnino za avtobuse občini plačevali ob koncu leta, ko so po zaključeni prodaji sezonskih vozovnic imeli pozitiven denarni tok, nova mestna uprava pod vodstvom župana Saše Arsenoviča pa zahteva, da Marprom najemnino po novem plačuje sproti, torej mesečno. Doslej so tako v občinsko blagajno iz naslova najemnin do vključno aprila vplačali 343 tisoč evrov. Nadalje so likvidnostne težave po zagotovilih Marproma tudi posledica dejstva, da so v minulih letih iz tekočih sredstev v žičniške naprave, zemljišča, zasneževalne sisteme, bike park in drugo infrastrukturo na Pohorju vložili kar 1,65 milijona evrov.
"Gre torej za kredit, ki nam bo omogočil izplačilo regresa, ter hkrati prebroditi julij in avgust, ki sta pri nas sušna meseca. Ob tem nam bo posojilo dolgoročno, torej v prihodnjih petih letih, omogočilo bo tudi redno mesečno plačevanje obveznosti do občine," pojasnjuje direktor Bernard Majhenič. In doda: "Glede na to, da je celotno premoženje ŠC Pohorje na mariborskem Pohorju že odkupljeno, na Arehu pa vsi vitalnejši objekti, večjih investicij v prihodnosti, razen vzdrževanja kolesarskih prog in odprtja družinskih prog med Arehom in Bellevujem, ne predvidevamo. Če smo v zadnjih treh letih v Pohorje investirali pol milijona evrov tekočega denarja, potem bomo ta kredit zlahka plačevali," še zagotavlja Majhenič. Če bodo za zadolževanje dobili zeleno luč, bodo kredit najeli pri matični banki Sberbank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta