(MB-TEDEN) Ruski diktat

Nina Ambrož Nina Ambrož
05.03.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Termah Maribor ne pakirajo kovčkov na hitro samo hotelski gostje, ampak tudi direktorji. Kadrovski pretresi so že stalnica, podjetje ima vsakih nekaj mesecev novo vodstvo. V zadnjih desetih letih se je zamenjalo kar trinajst direktorjev, je zabeleženo v poslovnem registru. Za Jurijem Gordonom, ki je z dvomesečnim direktorovanjem postavil rekord, so ruski lastniki imenovali Timko Magerl, a jo je že po osmih mesecih zamenjala Jasna Bračun, ki je odšla že po šestih mesecih in pol. Od začetka februarja je prvo ime Term Evgenij Kratzke, ruski gastarbajter iz Münchna, brez mednarodnih poslovnih izkušenj in opaznejših referenc v turizmu, z bivališčem, prijavljenim kar v mariborskem hotelu Orel.

Če direktorji odidejo čez noč, nam bolj kot to, da je nekaj narobe z njimi, govori o tem, da je nekaj hudo narobe z lastniki. Sploh če odhajajo proti svoji volji, kakor je bilo pri Bračunovi, če imajo znanje, izkušnje in ambicije iz potapljajočega se podjetja narediti cvetočo zgodbo, ki bi Terme Maribor znova postavila ob bok vodilnim turističnim podjetjem v Sloveniji. Ker je mislila s svojo glavo in ni pristala na ruski diktat, so Jasni Bračun surovo rekli "do svidanja". Bolj uslužen in poslušen je menda Denis Dobaj, nedavno postavljen za prokurista Term in prav tako kot Kratzke brez vodstvenih kompetenc in zavidljivih znanj o turizmu, zna pa ruski jezik. Ker ve, kaj je to ruska vzgoja, bo Dobaj v podjetju, ki ga preko ciprske firme obvladuje ruski energetski milijarder Gazprom, morda zdržal še nekaj časa.

A bolj kot obstanek še enega od vodstvenih nameščencev je pomemben obstoj in razvoj Term Maribor. Bleščeče napovedi Rusov iz Gazpromovega sistema, ki so v Terme prišli leta 2012 in napovedali velika vlaganja in širjenje, so se sprevrgle v bedo. Potrjujejo se besede poslovneža Boruta Rojsa, brata Tiborja Rojsa, ki je Ruse pripeljal v Maribor, oba pa sta bila v Termah zaposlena, da "so bile vse obljube, dane v začetku, laž, in da je bila ideja - podjetje razkosati in prodati". Nič razvojnega in lokalnemu okolju ter ljudem bistveno koristnega se ni pokazalo v desetih letih ruske strategije. Izčrpali so mariborsko podjetje in prodali ogromno premoženja - Zdravstveno-termalni center Fontana, hotel Bellevue na Pohorju, parkirišče pri hotelu Piramida, gostilni Štajerc in Pri treh ribnikih ... Slednjo so pred kratkim nenadoma zaprli kljub plačani najemnini, zaposlene za določen čas odpustili in Mestni občini Maribor, lastnici, povzročili sive lase.

Terme Maribor so danes le še hoteli Piramida, Orel, Habakuk in hostel Uni. In okoli 140 zaposlenih, dve tretjini manj kot nekoč, od katerih je večina že dve leti na čakanju. Nekaj sijaja poskušajo povrniti z obnavljanjem hotela Habakuk v ruskem, ponekod kičastem stilu pod narekom ruskega arhitekta, vendar milijoni za obnovo sprožajo številna vprašanja, celo taka, ali ni v ozadju pranje denarja. Ne gre pričakovati, da bo odprtje Habakuka napovedano za maj ali junij razblinilo meglo okrog Term. Privoščimo pa, da bi ljudje v hotelu pod Pohorjem dobili delo in pošteno plačilo. Ker denar in tokovi očitno niso problem, če so izvajalci obnove tako korektno in tekoče poplačani, kot zatrjujejo. In da bi bilo gostov kot Rusov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta