Med na novo prijavljenimi brezposelnimi največ natakarjev, prodajalcev, kuharjev ... Novih zaposlitev v Mariboru skorajda ni

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
23.04.2020 18:58

Po izjemnem prilivu brezposelnih v aprilu se nekateri, ki so pohiteli s prijavo na mariborski zavod za zaposlovanje, po drugem svežnju intervencijskih ukrepov odločajo za preklic prijave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času preprečevanja okužbe s koronavirusom ni osebnega posredovanja informacij v prostorih zavoda za zaposlovanje in ni osebnega sprejemanja vlog v vložišču. Komuniciranje in poslovanje sta mogoča samo po telefonu, elektronski pošti, navadni pošti in na spletnih portalih.
Sašo Bizjak

​Konec marca je bilo v mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje prijavljenih 10.896 brezposelnih, kar je za 2,8 odstotka več kot marca 2019 in za 1,6 odstotka več kot februarja 2020. Marca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1239 oseb, kar je za 63,5 odstotka več kot marca lani. "V primerjavi z marcem 2019 je bil največji porast števila na novo prijavljenih v marcu 2020 na uradu za delo Ruše in uradu za delo Lenart. Na teh dveh uradih se je v evidenco prijavilo veliko oseb, ki so delale v Avstriji in jim je delovno razmerje prenehalo zaradi ustavitve poslovanja kot posledica epidemije covida-19," podatke razgrinja Mirjana Zgaga, ki po pooblastilu generalnega direktorja vodi mariborsko območno službo zavoda za zaposlovanje.

Izjemen aprilski priliv

Še slabša kot marca je situacija v aprilu. Samo v prvi polovici meseca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1400 oseb. "Z interventnim zakonom za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je za delodajalce, ki so napotili delavce na čakanje, ugodnejši, upamo, da se priliv v evidenco brezposelnih oseb umiri," pravi Mirjana Zgaga. Število na novo prijavljenih v prvi polovici aprila je namreč povsem "izvenserijsko": lani se je v celem aprilu na zavod prijavilo 700 oseb.
Je med na novo prijavljenimi brezposelnimi veliko samozaposlenih? "Tega podatka nimamo, saj prijavljene evidentiramo po izobrazbi, po tem, ali so trajno presežni delavci, iskalci zaposlitve in podobno, medtem ko jih po statusu v smislu, ali so zaposleni ali samozaposleni, ne sprašujemo. Po občutku ocenjujemo, da so samozaposleni večinoma odpuščali ljudi, ki so jih imeli zaposlene, sebi pa so zaposlitev še zadrževali, nekaj pa je bilo tudi slednjih. Vse to sklepamo na podlagi sodelovanja z obrtno zbornico, kjer so nas spraševali, kaj svetovati tem ljudem. Naš nasvet je bil, naj počakajo na interventne zakone, a so nekateri vseeno prehitevali, predvsem iz strahu, ker niso vedeli, kaj bo," odgovarja Zgaga.

Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Kdaj lahko ustavijo postopek

Zdaj, ko je situacija bolj jasna, si nekateri premislijo in na zavod za zaposlovanje pošiljajo izjave za preklic prijave v evidenco brezposelnih. "Predvsem potem, ko so videli drugi paket interventnih ukrepov, je na zavod prispelo kar nekaj izjav, da odstopajo od vloge in izplačila denarnega nadomestila, ker da so še vedno zaposleni brez prekinitve," razlaga Mirjana Zgaga, ki sklepa, da jih je torej "delodajalec poklical nazaj in bo skušal urediti zaposlitev brez prekinitve".

​Napovedi še ni

Kakšne bodo posledice šoka, ki ga je prinesel novi koronavirus, za stanje registrirane brezposelnosti na mariborskem območju, bo jasno v začetku maja, ko bodo znani podatki za april. Pričakovati je, da bo število prijavljenih v evidenci brezposelnih preseglo 12 tisoč, saj zaposlovanja zdaj praktično ni.

Ta hip skorajda ni novih zaposlitev.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta