Medicinska fakulteta Maribor: Zapuščino dr. Zore Janžekovič bodo prodali

Jasmina Cehnar
27.04.2021 12:35
Svetovno znana pionirka v kirurškem zdravljenju opeklin je svojo hišo zapustila medicinski fakulteti, ta je želela tam vzpostaviti študentski dom, zdaj pa bo darilo prodala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova in oprema hiše v Vinarski ulici bi po ocenah iz leta 2018 stala med 150 tisoč in 200 tisoč evrov. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Leta 2017 je Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru po zapuščinski razpravi dobila v last hišo v Vinarski ulici, v kateri je dolga leta živela dr. Zora Janžekovič, svetovno znana pionirka v kirurškem zdravljenju opeklin. Da je bilo to "odlično darilo na odlični lokaciji", takrat ni skrival navdušenja tedanji dekan fakultete Ivan Krajnc. A je sedaj prišlo do preobrata - fakulteta bo zapuščino vrhunske strokovnjakinje na področju plastične kirurgije, zaradi katere je marsikdo prvič slišal za tedanjo Jugoslavijo, kaj šele Maribor, prodala, kar je v splošni javnosti sprožilo nemalo ogorčenja.

Sašo Bizjak

Fakulteta je bila namreč že globoko v načrtih in pridobivanju gradbenega dovoljenja, da v Vinarski 10 b uredi študentski dom višjega razreda s šestimi sobami in skupnimi prostori. V njem bi bivali tudi gostujoči profesorji, ki bodo na fakulteto prišli v okviru zlasti novih programov dentalne medicine in farmacije. Krajnc je leta 2018 za Večer ocenil, da je hiša v dobrem stanju, da pa bi obnova z opremo stala med 150 tisoč in 200 tisoč evri, financirala bi jo fakulteta, upravni odbor univerze je investicijo že potrdil. Na ta način bi dediščina priznane doktorice, katere zasluge pri nas dolgo niso imele zadostne veljave, živela naprej tudi v materialni obliki in v dobrobit zdravstvene stroke.

Saso Bizjak

Nimajo denarja za obnovo

Zdaj torej iz projekta, ki bi spominjal na veliko ime slovenskega zdravstva, ne bo nič. "Po pridobljenih ocenah predvidene investicije se je izkazalo, da je tovrsten poseg mnogo prevelik finančni zalogaj za fakulteto. Tudi odzivi okoliških stanovalcev ob predstavljenem projektu niso bili pozitivni, kar je delno razumljivo, saj je hiša umeščena v izredno mirni soseski stanovanjskih hiš," je odločitev razložil Iztok Takač, vršilec dolžnosti dekana Medicinske fakultete.

V skladu s tem so organi Univerze v Mariboru odločili, da se hiša proda, kupnina pa se nameni za predvideno razširitev prostorskih kapacitet fakultete za namen pedagoškega dela ob povečanem vpisu študentov na program splošna medicina in ob uvedbi novih študijskih programov, del denarja pa se vsakoletno nameni tudi delovanju obštudijskih aktivnosti in izvedbi projektov študentov medicine, se še glasi pojasnilo. "Na ta način bo prispevek cenjene profesorice, glede na pomanjkanje finančnih sredstev na področju izobraževanja, v mnogo večji meri pripomogel k delovanju in širitvi dela in ugleda fakultete in dosegel svoj namen - izobrazbo odličnih zdravnikov," je prepričan Takač.

Dr. Zora Janžekovič
Janko Rath

Premalo cenjena

Profesorica Zora Janžekovič je umrla leta 2015, stara skoraj sto let. Ker ni imela otrok, se je odločila, da hišo podari mariborski medicinski fakulteti. Tam sicer ni nikoli predavala, saj je bila fakulteta ustanovljena dobro desetletje pred njeno smrtjo, je pa predavala v Ljubljani. Bila je dolgoletna predstojnica mariborske plastične kirurgije, znana po tem, da je uvedla metodo operativnega zdravljenja opeklin, ki je bila absolutna novost v njeni stroki. Med letoma 1968 in 1984 se je k njej v Maribor novih metod zdravljenja hudih opeklin prišlo učiti več kot 200 vodilnih kirurgov z vsega sveta, tudi ZDA.

Nove metode Zore Janžekovič so rešile veliko življenj, saj so dramatično zmanjšale število infekcij. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

"S trdim delom, pogumom in vztrajnostjo je dokazala, da je mogoče doseči pomembna spoznanja in spremeniti ustaljeno miselnost stroke tudi z zavzetim delom v slabo opremljenih prostorih skorajda brez sredstev in pomoči," je o njej zapisal filozof, fizik in raziskovalec zgodovine znanosti Sašo Dolenc. Doma je sicer v jeseni življenja dobila nekaj nagrad, med drugim je postala častna občanka Mestne občine Maribor, vendar je pri nas premalo prepoznana in cenjena. Medicinska spletna revija Medscape, ki jo redno spremljajo zdravniki z vsega sveta, pa jo je uvrstila na seznam 25 najvplivnejših zdravnikov 20. stoletja.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta