Mestni inšpektor: V Mariboru polja ambrozije

Andreja Kutin Lednik
12.09.2019 18:03

Tujerodna rastlina je dobro poznana težav, a ponekod se je lotevajo bolj, drugje manj odločno. V Mariboru ambrozijo kosijo na občinskih površinah in delijo zloženke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ambrozijo pogosto zamenjujejo z zlato rozgo. Razlika je v listih. 
Gregor Grosman

"V severovzhodni Sloveniji bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije visoka," napoveduje uradni alarmni sistem za cvetni prah ambrozije. Na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ) dodajajo, da je koncentracija peloda v zraku višja v bližini rastišč ambrozije. In teh je v Mariboru precej. Bralci ste nas opozorili na polja ambrozije ali penolistne žvrklje na Studencih ob Kamenškovi ulici, podobno gosta polja ambrozije so tudi v smeri proti RTV centru in tudi v Brezju.
Gre za izjemno alergeno rastlino - že deset do 20 zrn v kubičnem metru zraka sproži simptome alergijske bolezni -, ki v času cvetenja sprošča velike količine cvetnega prahu, tega pa veter prenaša na dolge razdalje. "Pelod ambrozije je močno alergen in najpomembnejši povzročitelj jesenske oblike senenega nahoda. Poleg tega, da je cvetni prah močan alergen in povzroča seneni nahod in v hujših oblikah astmo, lahko rastlina ob kontaktu s kožo povzroči dermatitis, na kar moramo biti pozorni ob ročnem odstranjevanju rastlin. V velikih količinah se pojavlja ves avgust in september," pišejo pri NIJZ.

Cilka Šušteršič

500 ali 1500 evrov globe

Slovenska zakonodaja veleva, da je rastlino dolžan odstranjevati lastnik zemljišč, nadzor nad odstranjevanjem vršijo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in zaščito rastlin. Fizična oseba plača za neodstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču globo 500 evrov, 1500 evrov pa morajo odšteti pravne osebe. Na medobčinski inšpektorat v Mariboru je prišlo letos sedem prijav zaradi ambrozije, predali so jih državnim inšpektorjem.
Občina sicer redno skrbi za površine v občinski lasti: "Režijski obrat se je v preteklosti srečeval s problemom odstranjevanja ambrozije. Zdaj redno vzdržujejo, kosijo zelene površine, to zadošča za uspešno mehansko zatiranje, zato pojava ambrozije na površinah v lasti MO Maribor ne zaznavamo več. Če bi Fitosanitarni inšpektorat ali občani prijavili pojav ambrozije, bi nemudoma poskrbeli za odstranitev."

Največ težav na zemljiščih zasebnikov

Večji problem pojava ambrozije ter ostalih invazivk je na površinah, ki nimajo točno določenega statusa - in posledično tudi nimajo upravljavca. "Na takšnih lokacijah problematiko rešujemo sproti z Javnim podjetjem za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, stanovanjskim skladom, režijskim obratom ali z zasebniki," še pišejo na občini.

Polja ambrozije na Studencih so v lasti zasebnika. 
Cilka Šušteršič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta