Minister Fakin v UKC Maribor obljubil "vsaj enakomerno financiranje"

Jana Juvan Jana Juvan
20.11.2018 16:54

Minister za zdravje Samo Fakin je s predsednikom sanacijskega odbora Mirkom Stoparjem obiskal UKC Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

"UKC Maribor je strateško pomembna bolnišnica, zelo je pomembno, da posluje stabilno in izvršuje svoje poslanstvo za ta del Slovenije," je dejal minister za zdravje Samo Fakin, ki je danes prvič po prevzemu te funkcije obiskal UKC Maribor. 
Razlog za obisk je bil sicer ogled dela sanacijske ekipe v štajerskem UKC. Kaj minister ugotavlja? "Da rezultati niti niso tako slabi, so spodbudni. Pogovarjali pa smo se o tem, kako jih še izboljšati. Pomembna sta predvsem dva cilja - v naslednjem letu skrajševanje čakalnih dob in pozitivno poslovanje, ki bo omogocalo tudi normalen investicijski ciklus," pravi Fakin.
Kot je znano na številnih oddelkih sicer že leta opozarjajo na slabo stanje prostorov in opreme, investicije UKC Maribor torej krvavo potrebuje. Minister pravi, da razmere pozna in da se dobro zaveda, v kakšnem stanju je slovensko zdravstvo. A da UKC Maribor ni edina bolnišnica, ki ima take težave. "Ta problematika bo posebna tema v naslednjih letih. V podobni situaciji je tudi UKC Ljubljana," trdi Fakin. 

Primerjava z Ljubljano "ni korektna"

In kaj obljublja temu delu države? "Vsaj enakovredno financiranje. O tem se bomo morali sicer še dogovoriti. Odvisno, koliko bo na razpolago. Dobro veste, da se trenutno pogajamo o plačah," je previdno obljubil minsiter in s tem spomnil na aktualne pozive sindikatov javnega sektorja, tudi medicinskih sester, za povišanje plač.
Na primerjavo denarja (5,5 milijonov evrov), ki ga je mariborski UKC dobil za sanacijo v primerjavi z ljubljanskim (80 milijonov evrov), pa, da "primerjava ni korektna", saj da je šlo za pokritje izgub bolnišnic, ki jih je UKC Ljubljana v primerjavi z Mariborom imela toliko več. Na dodatno novinarsko vprašanje, kam vodi to, da se le pokriva izgube, ni pa novih investicij, pa je minister odvrnil: "Dovolj je!" in zaključil z izjavo za javnost. 
Strokovni direktor Matjaž Vogrin je kasneje povedal, da so ministra opozorili, da UKC pričakuje enakovredno obravnavo kar se tiče investicij in financiranja v primerjavi z drugimi bolnišnicami v Sloveniji. "Dobili smo zagotovilo, da temu bo tako in tega smo izredno veseli. Da ne bi prihajalo do podobnih situacij, kot je prihajalo v preteklih letih. Namreč. Da so bile izgube bolnišnic, ki so poslovale negativno, pokrite, UKC Maribor pa je posloval v črnih številkah, kar se zdaj pozna na kadru, opremi in drugih postavkah." 

Matjaž Vogrin: "Najbolj nevarni športi? Smučanje, nogomet, košarka."
Andrej Petelinšek

Za investicije 13 milijonov evrov

Pred novinarje je stopil tudi Mirko Stopar, predsednik sanacijskega odbora, ki je povedal, da UKC Maribor dela skladno s sanacijskim programom. "V nekem segmentu zaostajajo za pričakovanji, a smo se dogovorili za način in vsebino, kje bodo še letos morali okrepiti, da bo v prihodnjem letu sanacijski program v celoti izpolnjen." 
Povedal je, da so z vodstvom UKC dogovorjeni za prioritetne investicije v višini 13 milijonov evrov, ki jih bodo izvedli v prihodnjih dveh letih. Zavedajo, da so potrebe bolnišnice večje, je priznal Stopar. Zato se dogovarjajo s finančnim ministrstvom, da bi poiskali še dodatna sredstva, "s katerimi bi lahko prišli nasproti UKC Maribor v večjem obsegu". Znotraj teh 13 milijonov evrov načrtujejo med drugim nabavo dveh CT aparatov, dva nova aparata za magnetno resonanco in 16 novih anestezijskih aparatov.
Stopar je sicer povedal, da selitev pljučnega oddelka, pri kateri UKC Maribor prav tako računa na financiranje države, še ni v celoti pokrita. "Z UKC smo dogovorjeni, da jo bomo izvedli po fazah in po fazah se bomo potrudili zagotoviti finance. Da bo v dveh letih prokt uspešno zaključen," je dejal Stopar. In ponovil: "Za vse potrebe, ki jih ima UKC, enostavno nimamo dovolj sredstev na razpolago." 

Pred novinarje je stopil tudi Mirko Stopar, predsednik sanacijskega odbora
Andrej Petelinsek

"Pogasili bomo lahko številne ognje"

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dialog z ministrom sicer ocenil kot "zelo ploden. Razčlenjevali smo, kakšne so možnosti znotraj organizacijskih sistemov v hiši, da stvari izboljšamo. Našli smo kar nekaj možnosti. Res je bil ploden dialog, ki kaže, da bomo v naslednjih letih lahko številne ognje, ki jih imamo na različnih vogalih, pogasili. Vidimo, da bomo lahko začeli reševati težave. A jih je kar nekaj. Sploh, ko govorimo o investicijah. In ne bo šlo čez noč."
Glede sanacije je Flis povedal, da je UKC v okviru načrtovanega finančnega načrta. "Celo nekoliko boljši bo rezultat. Kar si ministrstvo želi, je, da bi bila dinamika sanacije nekoliko hitrejša. Mi pa sanacije ne razumemo le kot sanacijo številk. Stvari je treba obrniti - tukaj smo zato, da zdravimo bolnike! Programe pa v UKC presegamo in na to smo lahko ponosni. Saj gre na koncu koncev za bolnike, ne za črne ali rdeče številke na papirju."
Glede na opozorila o ogroženem zdravljenju ljudi, ki so v preteklosti prihajala iz UKC, pa, da se je prav ljudem treba zahvaliti, da "v takšnih razmerah lahko nudijo kakovostno oskrbo, kar vidimo po rezultatih OECD in WHO. Ti rezultati so posledica ljudi, ki delajo v tej hiši." Flis priznava, da tako "v nedogled ne bo šlo". A računa na dialog z ministrstvom, ki je zdaj vzpostavljen, v preteklosti pa so ga pogrešali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta