Ministrica brez mnenja o imenovanju ravnateljice Srednje šole za oblikovanje Maribor

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
23.05.2020 05:55

"Po pilatovsko si je umila roke," je odločitev šolske ministrice Simone Kustec, da ne bo podala mnenja o imenovanju Nadje Jager Popović za še en mandat ravnateljice, komentiral glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnjo besedo pri imenovanju ima svet zavoda, ki je tudi odgovoren za zakonitost postopka.
Sašo Bizjak

V četrtek je potekel 30-dnevni zakonski rok, v katerem bi ministrica za izobraževanje Simona Kustec lahko podala pozitivno ali negativno mnenje o imenovanju Nadje Jager Popović za še en mandat ravnateljice na Srednji šoli za oblikovanje Maribor. A je ministrica ubrala drugo pot. Odločila se je, da mnenja ne bo podala, pa čeprav so nam še pred dobrim tednom z ministrstva odgovorili, da bo ministrica v roku podala mnenje, pri čemer bo preučila tako mnenje Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je ministrico pozval, naj poda negativno mnenje, kakor mnenje inšpektorata za šolstvo, ki je svetu zavoda predlagal, da začasno prekine postopek imenovanja ravnatelja in glasovanje učiteljskega zbora ponovi po koncu epidemije. Obenem je napovedal inšpekcijski pregled po koncu epidemije.
"Ministrica si je po pilatovsko umila roke. Njena odločitev me ne preseneča, saj je to najlažja pot. Vendar to ni ravnanje, ki bi vodilo k izboljšanju razmer, v primeru, kjer je povsem očitno, da se je ravnateljica poskušala znebiti sindikalnega zaupnika, ki je dobro delal tisto, kar kot sindikalni zaupnik mora," je odločitev ministrice, da ne poda mnenja, pospremil glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

Šolam ne krijejo stroškov izgubljenih tožb

Spomnimo, Jager Popovićeva se je konec lanskega šolskega leta z izredno odpovedjo znebila učitelja in sindikalnega zaupnika Dejana Paske, ker naj bi bil ta naklepoma ali iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Mariborsko delovno sodišče temu ni pritrdilo, kot izhaja iz pred tedni objavljene sodbe, je odločilo, da je bila odpoved nezakonita in prepozna. Šoli je tudi naložilo, da mora Pasko ponovno zaposliti in to od dneva, ko je odpoved začela veljati, in mu izplačati vse plače za nazaj.

Je bilo glasovanje izpeljano na zakonit način?

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta