Ministrstvo ukinja Dijaški dom Maribor

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.01.2020 18:54

V desetih letih je vpis upadel z 220 dijakov na 60 vpisanih, a je Dijaški dom Maribor posloval pozitivno. Kaj bo z 21 zaposlenimi, še ni jasno, odvisno je od tega, ali se bo izpeljala pripojitev ali likvidacija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peticijo za ohranitev Dijaškega doma Maribor na Gosposvetski cesti je podpisalo 652 ljudi. 
Igor Napast

Ravnateljico Dijaškega doma Maribor Ksenijo Jaušovec je pred decembrskimi prazniki šokirala informacija ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da s koncem letošnjega junija zapirajo dijaški dom, ki ga vodi. Prostore doma naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor (CSGM), ki se že več let spopada s prostorsko stisko in to rešuje tudi tako, da gostuje v prostorih dijaškega doma. Po spletu je zaokrožila tudi peticija za ohranitev Dijaškega doma Maribor, ki letos praznuje 40 let obstoja, in jo je v 17 dneh podpisalo 652 ljudi. Na ministrstvu potrjujejo, da gre v primeru Dijaškega doma Maribor za postopno ukinitev izvajanja dejavnosti dijaškega doma, ki pa je v fazi predloga, saj je domu vpis dijakov v zadnjih desetih letih upadel za 72 odstotkov. V Mariboru so sicer trije samostojni dijaški domovi, ob omenjenem še Dijaški dom Drava in Dijaški dom Lizike Jančar Maribor.

Ali pripojitev ali likvidacija

"Kar vem, je naslednje. Sredi decembra so mi na sestanku na ministrstvu povedali, da je glede na neracionalno mrežo srednjih šol in dijaških domov, glede na zmanjšan vpis v naš dijaški dom in glede na potrebe centra za sluh in govor po dodatnih kapacitetah prišlo do odločitve, da se dijaški dom s koncem junija 2020 ukine in da v februarskem roku ne bo več možno razpisati vpisa v naš dijaški dom. Takrat mi je bilo tudi povedano, da ne gre za prevzem, pač pa za ukinitev dijaškega doma," povzema dogodke ravnateljica Ksenija Jaušovec.

Ksenija Jaušovec, ravnateljica Dijaškega doma Maribor
Igor Napast
Igor Napast

Center za sluh in govor Maribor pripojitve ne želi

V primeru pripojitve se mora s tem strinjati tudi Center za sluh in govor Maribor (CSGM), a njihov direktor Samo Rumež pripojitvi dejavnosti dijaškega doma zavodu, ki ga vodi, ni naklonjen. "Elaborata o pripojitvi zavoda ne bomo pripravljali, ker pripojitev dijaškega doma v naših očeh ni bila nikoli opcija. Izvajanje dejavnosti dijaškega doma se ne vklaplja v dejavnosti CSGM," pojasnjuje Rumež, ki poudarja, da CSGM ne zapira in ne prevzema nikogar, pač pa da tovrstne odločitve sprejema ustanovitelj, torej ministrstvo. V šolskem letu 2015/16 je dijaški dom omogočil prostore za šolanje 43 osnovnošolcem CSGM, do danes se je njihovo število bistveno povečalo. Tam poteka delo v 22 oddelkih prilagojenih osnovnošolskih programov, ki jih obiskuje okrog 154 otrok.
Prostorska problematika CSGM je sicer znana že dalj časa, ob tem, da beležijo izreden porast otrok s posebnimi potrebami, usmerjenih v vzgojno-izobraževalne programe, ki jih izvajajo. ​So edini tovrstni zavod v severovzhodnem delu Slovenije, v katerega so vključeni otroci iz pomurske, podravske, koroške in savinjske regije. Pred desetimi leti je osnovno šolo CSGM obiskovalo 81 učencev in 40 otrok v vrtcu, danes sta v šoli 202 učenca in 64 otrok v vrtcu, torej skoraj 270 otrok. Ob tem mobilni logopedi CSGM omogočajo dodatno strokovno pomoč še 260 otrokom na terenu. Ob vzgojno-izobraževalnem delu v CSGM izvajajo tudi različne vrste zdravstvenih dejavnosti (logopedija, psihologija, delovna in fizioterapija, ORL, pedopsihiatrija). Skozi njihove ambulante gre letno približno 5700 različnih ljudi. "Selitev v dijaški dom za nas ni dolgoročna rešitev. Prostorsko bi, ob ustreznih spremembah stavbe, selitev zadostila potrebam osnovne šole, vrtca in ambulant pa tja ne moremo seliti. Naša vizija je, da bi vse naše dejavnosti izvajali na eni lokaciji, sploh glede na projekcije, ki predvidevajo povečanje števila v zavod usmerjenih otrok in števila obravnavanih oseb," pojasnjuje direktor Rumež.

Vpis se je zmanjševal, a dom je posloval pozitivno

Ravnateljica dijaškega doma Ksenija Jaušovec prostorsko stisko centra in njihove potrebe po dodatnih kapacitetah razume, s CSGM tudi dobro sodelujejo, a opozarja na morebitne težave s statiko stavbe, saj bi bilo treba dom prostorsko preurediti in tudi porušiti nekatere stene, da bo primeren za poučevanje toliko otrok: "Sobe so za razrede, ki jih center potrebuje, premajhne. Lahko se zgodi, da se ne reši problematika centra, hkrati pa se vseeno ukine naša dejavnost." Odločitev ministrstva jo je še toliko bolj presenetila, saj dom ministrstvu ni bil v breme in je posloval pozitivno.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta