Mladinski dom Maribor: Vrtnine v predsedniškem vrtu

Amadeja Bešter
21.06.2019 17:37

Mladi iz Mladinskega doma Maribor po novem pridelujejo avtohtone in tradicionalne slovenske vrtnine tudi v predsedniškem vrtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi iz Mladinskega doma Maribor po novem pridelujejo avtohtone in tradicionalne slovenske vrtnine tudi v predsedniškem vrtu.
Igor Napast

V Mladinskem domu Maribor, enoti Slivnica, so predstavili predsedniški vrt, ki je del vrtnarskih površin doma. S projektom Socialno terapevtske hortikulture spodbujajo k vrtnarjenju, zato imajo ob mladinskem domu sadovnjak, rastlinjak, čebelnjak in predsedniški vrt. Mateja Germič, vodja programa Socialna terapevtska hortikultura, opiše, kako "otroci in mladostniki delajo v naravi, v sadovnjaku, rastlinjaku in vrtu. Pridelujemo lastno hrano, torej smo v domu samooskrbni. Učimo se novih tehnik in znanj, kako se prideluje hrana, hkrati pa se družimo."
Sadovnjake, rastlinjake in ostale površine obdelujejo delovna terapevtska skupina, v popoldanskem času na posest občasno pridejo otroci osnovnošolci, prav tako se na njihovih vrtovih lahko opravljajo tudi družbeno koristna dela. Program je namenjen predvsem delovni terapevtski skupini, v katero so vključeni otroci, ki imajo končano osnovno šolo in ne hodijo v šolo, ampak se izobražujejo na drugačen način. V dopoldanskem času so aktivni in pomagajo pri vrtnarskih opravilih, s tem pa pridobijo tudi delovne navade in ohranjajo vsakodnevno rutino. Projekt je del večjega projekta celostnega obravnavanja otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, namen pa "priprava mladostnikov na samostojno življenje, pridobivanje samozavesti, možnost pridobivanja znanj, ki jih bodo kasneje lahko uporabili in zdravo preživljanje prostega časa", je dodal Peter Ambrožič, koordinator projekta.
V predsedniškem vrtu, katerega častno pokroviteljstvo je prevzel predsednik države Borut Pahor, na sodoben in interaktiven način prikazujejo pridelovanje vrtnin, pri čemer je posebnost vrta vzgoja izključno avtohtonih, tradicionalnih in udomačenih sort vrtnin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta