Modni zemljevid: nova turistična zanimivost

Lucija Zelnik
27.10.2019 14:38

Sprehodili smo se med butiki slovenskih oblikovalcev, ki ustvarjajo ročno izdelane, tradicionalne in okolju prijazne izdelke ter so od zdaj naprej del modnega zemljevida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Modni sprehod je bil tudi v Mariboru poln zgodb.
Czk

Včeraj je v okviru prve mednarodne konference o modi Sistem mode, ki sta jo organizirala Center za kreativnost in društvo za oblikovanje Soto, potekal Modni sprehod po Mariboru - sprehodili smo se med butiki mariborskih oblikovalcev. "Med konferenco je sproti nastajal tudi zemljevid trgovin in ateljejev slovenskih modnih oblikovalcev, na katerem je zdaj šest mariborskih trgovin," pove Urška Krivograd iz Centra za kreativnost. Izbrani so bili modni oblikovalci z lastno trgovino oziroma ateljejem, odprtim tudi za stranke, ki ustvarjajo ročno izdelane, s tradicijo prepojene in okolju prijazne izdelke. "Zdi se mi, da je ta zemljevid pika na i celotnemu modnemu dogajanju tega tedna, saj je posebna turistična zanimivost, navsezadnje pa je zanimiv tudi za domačine, ki takšnih slovenskih butikov morda še ne poznajo," meni Krivogradova.

Czk

Maribor je idealno okolje za ustvarjanje

Zbrali smo se pred projektno pisarno Centra za kreativnost in se podali do prve in najbližje postojanke DH Fashion Atelier v Cafovi ulici, kjer nas je sprejel David Hojnik. Njegov atelje je že pet let skrit kotiček nad frizerskim salonom, ukvarja pa se predvsem z izdelovanjem unikatnih ženskih oblačil, modnih dodatkov in nakita. "Modni zemljevid se mi zdi super ideja. Že od leta 2013 ustvarjam v Mariboru in tukaj želim tudi ostati. Ponosen sem sicer, da se naše kreacije širijo po Sloveniji in tudi čez mejo, vendar se v tujino ne bi preselil. Zakaj ravno Maribor? Zdi se mi idealno okolje za ustvarjanje in škoda bi bilo, da bi ga zanemarjali," meni. Glede Maribora vsekakor podobno mislita tudi Lucie Görlichova in Tina Krajnc, ki sta združili svoji znamki Moi in Luci ter v Slovenski ulici, kjer je bila tokrat naša druga postojanka, zaradi podobne miselnosti odprli trgovino Slovenska – Local Made s široko paleto izbire ročno izdelanih lesenih modnih dodatkov in oblačil, narejenih iz popolnoma naravnega materiala. Z njuno ideologijo ekološkega in naravnega se lahko poistoveti tudi Bojana Kovačič Zemljič, ki že dvanajst let vodi E2rd Galerijo v Gosposki ulici, do katere smo se sprehodili takoj zatem. "Luksuzni modni kosi so po mojem mnenju predvsem tisti, ki so izdelani iz trajnostnih materialov in nosijo s seboj zgodbo in pristnost. V Mariboru imamo to srečo, da je takšnih ustvarjalcev veliko," je dejala Kovačič Zemljičeva. Njena galerija ni samo prodajna galerija nakita, ampak tudi prostor, kjer se umetniki družijo in razstavljajo svoja dela. Že od začetka daje poudarek na druženje in ne na prodajo: "Tukaj se ustvarjajo lepa prijateljstva in poznanstva, kar je zelo pomembno za naše mesto. Vsak posameznik s svojim obiskom v galerijo kaj doprinese."

Nakit in zgodbe

Pot smo nadaljevali do studia Miricote v Bavarski ulici, kjer nam je del svojih izdelkov razkazala Mira Strnad, ki se v zadnjem času nekoliko več posveča kostumografiji – izdelala je kostume za nastopajoče v Figarovi svatbi, ki jo je v soboto premierno uprizoril ansambel EST (English Student Theatre) – sicer pa ustvarja tudi vsakdanja oblačila. "Rada gradim na stilu, se posvetim stranki in se ji prilagodim. Vseeno pa se ne morem upreti, da ne bi predlagala tudi kakšnega svojega dodatka." Od plesnih in igralskih kostumov smo se vrnili k nakitu; sprehod smo nadaljevali do Ulice kneza Koclja, kjer nas je v Ateljeju za nakit April sprejela Nataša Grandovec, ki pod skupno blagovno znamko deluje skupaj z Martino Obid Mlakar. "Včasih delava stvari tudi vsaka zase, sicer pa je najin nakit pretežno srebrn. Posnemava določene vzorce iz narave, najin navdih je zagotovo narava," pove sogovornica. Vsak izdelek nosi zgodbo, nekaj je unikatnih, nekaj pa jih je narejenih tudi v manjših serijah. Unikatno izdelane modne kose prav tako kreira Tanja Uvera v manjšem butiku na Lentu, kjer smo v stilu zaključili modni sprehod. Njeni izdelki so v glavnem unikatno izdelane pletenine tako za svečane kot za povsem vsakdanje priložnosti. Za vsakim kosom stoji zgodba, ki oblačilu dodaja živahnost in karakter. Tako različni in unikatni, pa vendar na nek način med seboj podobni, so mariborski oblikovalci, ki so letos postali del modnega zemljevida.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta