Na mariborskem letališču skoraj vsa flota letečih bikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.05.2024 19:52

Leto je naokrog in prvi dnevi maja so nekako že tradicionalno rezervirani za trening avstrijske skupine The Flying Bulls na mariborskem letališču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
The Flying Bulls nad Mariborom.
Gregor Grosman

Kot že nekaj zadnjih let so tudi letos iz Salzburga na mariborsko letališče prileteli člani avstrijske skupine The Flying Bulls. Tudi letošnji uvodni trening sezone je v prvi vrsti namenjen pridobitvi certifikatov za pilote, gre za t.i. "low level display authorisation", ki jim omogoča akrobatsko letenje na različnih dogodkih po svetu, letos pa bodo piloti morali opravljati tudi ločeno certificiranje za nastopanje v Veliki Britaniji, ki ima nekoliko drugačno lokalno zakonodajo in sistem.

"V torek pride tudi angleški ocenjevalec John Beaty, ki ostane tri dni, da bodo tudi piloti, ki bodo leteli v Angliji, dobili angleški certifikat," nam je povedal organizator treninga Urban Simčič in dodal, da tokrat tudi ne bo toliko poudarka na letenju v formaciji, temveč na uvajanju nekaterih novih pilotov in zemeljske posadke. "Letos je prišlo precej več ljudi, kot ponavadi. Zemeljsko posadko smo razdelili v dve ekipi - prva bo tukaj do srede, druga od srede naprej. Določena letala bodo ves čas tukaj, določena pa pridejo za maksimalno tri dni," smo še izvedeli. 

Preveč dogodkov za eno ekipo

Za trenutno ekipo, ki je doslej na tleh spremljala in oskrbovala leteče bike, bi lahko rekli, da gre za seniorje, ki sedaj prenašajo znanje na mlade, je pojasnil Simčič. Poleti je toliko dogodkov, zahtev po nastopih, da so se The Flying Bulls morali razširiti. Nekateri nastopi so v Angliji, drugi v istem času v Franciji, Romuniji. Z avionom je mogoče te razdalje dokaj hitro premagati, po tleh pa osebje za zemeljske operacije potrebuje več časa, da pride od točke A do točke B, je izpostavil sogovornik. Za širitev zemeljske ekipe so se v skupini odločili zaradi tega, da bodo lahko izvedli še več nastopov. 

Z nastanitvijo v Hotelu Arena so izredno zadovoljni, saj jim ponuja fleksibilno namestitev že več let, prilagodili so tudi čase za zgodnji zajtrk in pozno večerjo, ki ustreza delovnemu ritmu pilotov in članov zemeljske ekipe. Ta ima menda pod Pohorjem tudi dovolj miru, da se spočije in napolni baterije za naslednji dan treninga.  

Delovanje letališča prilagojeno

Je pa bilo zaradi treningov treba nekoliko prilagoditi delovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor oziroma zapreti zračni prostor. Do 12. maja je v času med 8. in 11. uro ter med 12. in 15. uro začasno omejen letalski promet, gre za t.i. TRA (Temporary Restricted Area), ko z izjemo na treningu sodelujočih zrakoplovov, druga letala in helikopterji ne smejo leteti. Izjema so seveda nujni, medicinski ali gasilski leti, leti iskanja in reševanja in državni leti. 

Ker pa akrobatsko letenje vsako leto znova ob letališko stezo privabi tudi veliko radovednežev in ljubiteljev letalstva, Simčič gledalcem svetuje, da jim najboljši pogled na dogajanje nudi severna stran letališča, kjer ima v Skokah sedež Letalski center Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta