Na mariborski občini izpad javnih prihodkov v višini 600 tisoč evrov

Igor Selan Igor Selan
01.04.2020 17:41

Mariborski mestni svet na dopisni seji, ki bo trajala do ponedeljka, med drugim potrjuje tudi županove ukrepe za pomoč občanom, gospodarstvu in zavodu Športni objekti Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska občina je v času epidemije sprejela kar nekaj ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa. 
Sašo Bizjak

Za okrog 600 tisoč evrov se bodo po trenutni oceni zmanjšali prihodki mariborske občine zaradi ukrepov, ki jih je ob epidemiji koronavirusa sprejela za pomoč občanom, gospodarstvu in zavodu Športni objekti Maribor. Izpad prihodkov bo odvisen od trajanja epidemije in posledično trajanja ukrepov. Kot je znano, je namreč občina v času epidemije uporabnikom omogočila brezplačno parkiranje na vseh parkirnih mestih v njeni lasti.

Hranjenje živali dovoljeno, a ne z ostanki hrane

V drugem branju bo pred svetniki tudi odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki. Ta od organizatorjev prireditev z več kot tisoč obiskovalci zahteva zagotovitev ločenega zbiranja embalaže in stekla, prinaša pa tudi novosti pri odlaganju bioloških odpadkov, te se bo po novem v rjave posode smelo odlagati zgolj zavite v papir ali v biorazgradljive vrečke. Ob tem bo po novem prepovedano vsakršno sežiganje odpadkov, zeleni obrez bo lahko pristal le med biološkimi odpadki, prepovedano pa bo tudi brskati po odloženih kosovnih odpadkih in iz njih jemati uporabne stvari. Še ena pomembna novost je, da bodo od jeseni naprej ravnanje z odpadki plačevali tudi lastniki vikendov. Pripravljavci odloka so za svetnike pred drugim branjem podrobneje obrazložili tudi prepoved odlaganja, odmetavanja ali nastavljanja bioloških odpadkov na javnih površinah: "To ne pomeni, da ni dovoljeno hranjenje živali s primerno hrano, ki je namenjena posamezni vrsti živali, pač pa zgolj z ostanki hrane, ki se mora odlagati kot biološki odpadek ali kompostirati." Za kršitve določil novi odlok prinaša bistveno višje kazni, fizične osebe bodo denimo namesto s sedanjimi sto evri po novem kaznovane s 300 evri.

Andrej Petelinšek

Prenova razsvetljave z javno-zasebnim partnerstvom

Svetniki ob tem na dopisni seji odločajo tudi o sklepu, ki bo občini omogočil izvedbo javno-zasebnega partnerstva za prenovo omrežja javne razsvetljave. Na podlagi sprejetega sklepa bo občina izdala mednarodni razpis, ki bo ponudnikom omogočil predstaviti tehnološke rešitve in modele financiranja projekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta