Na več koncih občine Kungota brnijo stroji zaradi prenov

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.09.2020 05:00

V Zgornji Kungoti bodo odprli Kolopark, na Plintovcu urejajo vaški trg, v središču Svečine cesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolopark med asfaltiranjem
Občina Kungota

Le še nekaj dni in pri Osnovni šoli Kungota bo uradno odprt pumptrack, ki so ga v Kungoti poimenovali Kolopark. Nekateri domačini so v prejšnjih dneh razgibano asfaltirano progo že preizkusili, primerna je za vožnjo z rolkami, skiroji, poganjalci in kolesi. S postavitvijo koloparka želi občina odpraviti problem vožnje s kolesi po umetni travi na bližnjem športnem igrišču in posledično povečati varnost na slednjem. V sklopu projekta bo postavljena ograjena mobilna garaža za shranjevanje koles in drugih pripomočkov za izvajanje športnih aktivnosti na Koloparku, ki jih bodo izvajali na osnovni šoli. Vrednost investicije je ocenjena na 80 tisoč evrov, občina je za izvedbo projekta zagotovila 20 odstotkov sredstev.
Pred tedni so na Plintovcu v Zgornji Kungoti, ki je središče občine Kungota, začeli urejati vaški trg. "S tem bomo uredili osrednji park v občini, kjer bomo lahko brez zapore ceste izvajali razne prireditve, uredili kmečko tržnico, prireditveni prostor za tematske tržnice in druge prireditve, vključno z veselim decembrom. Tukaj bo prostor za druženje otrok po šoli, za posedanje na soncu ob Knjižnici na prostem, za srečevanje in druženje," so namembnost trga pojasnili na občini. Vrednost investicije je ocenjena na 212 tisoč evrov, tudi v tem projektu mora občina zagotoviti 20 odstotkov sredstev, denar iz evropskih sredstev pa bo povrnjen v prihodnjem letu.
Leta 2018 je občina Kungota med Bubnim v Zgornji Kungoti in Svečino zgradila cesto v dolžini 2,7 kilometra. V drugi polovici leta 2020 nadaljujejo dela skozi center Svečine do gradu v dolžini 780 metrov. "V sklopu obnove ceste bomo uredili tudi pločnik, vodovod, fekalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo in položili kable za optično omrežje," so pojasnili. Zaradi tega bo oviran promet še vse do 20. oktobra. Dela se bodo izvajala med 7. in 19. uro. Obvozi in zapore so označeni, zagotavljajo na kungoški občini. Pogodbena vrednost je 467 tisoč evrov, izvajalec gradbenih del je podjetje Komunala Slovenske gorice. Z investicijo se je občina prijavila na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, država sofinancira projekt s 198 tisoč evri nepovratnih sredstev in še 94 tisoč evrov povratnih.
Ob tem je občina tudi poskrbela za novo asfaltno prevleko na pešpoti Zgornja Kungota-Bubno, da bo ta še bolj prijazna pešcem in invalidom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta