Nadškofijska karitas Maribor: Največ prošenj za kurjavo in topla oblačila

Tatjana Vrbnjak
19.11.2021 16:03

V Tednu karitas vabijo k solidarnosti z ljudmi v stiski. Dobrodelni koncert Klic dobrote bo v sredo zvečer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da zaznavajo vse več stisk, je povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Letošnji Teden karitas bo trajal od ponedeljka do nedelje prihodnji teden. Štiristo petdeset župnijskih karitas, ki delujejo v praktično vsaki občini na različne načine (s hrano, kurjavo, plačilom položnic pa tudi s pogovorom in svetovanjem), pomaga 90 tisoč ljudem v stiski. Lani je 9800 prostovoljcev karitas opravilo skoraj pol milijona prostovoljskih ur, izpostavlja pomembnost njihovega dela Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

V času Tedna karitas še posebej vabijo k solidarnosti z ljudmi v stiski. Osrednji dogodek bo 31. dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo, prilagojen razmeram zaradi koronavirusa, tudi letos v dvorani Golovec v Celju, in sicer v sredo, 24. novembra, ob 20. uri z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče. Lani so s Klicem dobrote zbrali 200 tisoč evrov in s tem pomagali več kot 20 tisoč družinam v stiski. Drugi tradicionalni dogodek, romanje prostovoljcev karitas na Ponikvo, je letos zaradi epidemioloških razmer odpovedan, bo pa na Ponikvi v sredo ob 13.30 sveta maša za sodelavce in prostovoljce karitas, ki jo bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl ob somaševanju celjskega škofa Maksimilijana Matjaža.

Vse več materialnih in psihosocialnih stisk

Pri Nadškofijski karitas Maribor zaznavajo vse več stisk - med prosilci za pomoč je letos kar sedem do deset odstotkov novih družin in posameznikov. Pred vrata karitas pride veliko brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in prejemajo samo še denarno socialno pomoč in otroški dodatek. Predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček izpostavlja stisko delavcev po kratkotrajni zaposlitvi, ki zaradi prekratke vključenosti niso upravičeni do nadomestila, prav tako pa še ne prejemajo denarne socialne pomoči in so tako vsaj en mesec brez dohodkov, pa stisko samozaposlenih in delavcev iz tretjih dežel z družinami. Med prosilci so tudi redno zaposleni z minimalnimi dohodki, ki za malenkost presegajo cenzus za socialne transferje.

Igor Napast

"Največ je trenutno prošenj za kurjavo in topla oblačila, za plačilo elektrike pred odklopom, opažamo tudi dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje," pravi Maček. Poleg materialnih stisk je zadnje čase veliko tudi psihosocialnih stisk, zato ponujajo ljudem informativne, razbremenilne in svetovalne razgovore preko dežurne telefonske številke. Zadnje čase zaznavajo še strah zaradi napovedanih podražitev, vse bolj pa tudi nemoč ljudi, ki so v stiski, ker niso sposobni slediti hitrim spremembam, se v elektronskem urejanju zadev ne znajdejo in pogrešajo osebni stik pri urejanju zadev.

Pomagali 16 tisoč ljudem

Samo v okviru sprejemne pisarne Nadškofijske karitas Maribor so letos obravnavali že 3310 prošenj ljudi v stiski in jih v pomoč vključili 2503. Izdali so več kot 2500 prehranskih in higienskih paketov, nad 600 paketov z oblačili, rešili so 421 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za elektriko, najemnino, ogrevanje. Preko mreže župnijskih karitas so razdelili tri dobave hrane iz evropske pomoči najbolj ogroženim, skupno 340 ton, in s tem na območju cele Nadškofijske karitas Maribor (torej na mariborskem, ptujskem in koroškem območju) pomagali 16 tisoč ljudem. Še 356 ton hrane so zbrali in razdelili v okviru programa Donirana hrana, ki jo v Mariboru prevzemajo od 29 trgovin; ocenjujejo, da z donirano hrano dosežejo in omogočajo preživetje do 230 ljudem na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta