Nadškofijska karitas Maribor: Zvezki in delovni zvezki za 1600 otrok

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.09.2020 02:00

Po tople obroke v Ljudsko kuhinjo Betlehem pride vsak dan 25 do 30 ljudi, še več jih pri Karitas dosežejo z donirano hrano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor
Andrej Petelinšek

Epidemija koronavirusa, ki je spomladi šolarje čez noč iz šolskih klopi preusmerila v šolanje na daljavo, je pokazala, da zvezki in delovni zvezki niso več edino, kar šolarji potrebujejo pri učenju. Enako pomembna je tudi opremljenost z računalniki in tablicami ter tudi pametnimi telefoni, vsem, kar omogoča povezavo na svetovni splet in preko njega z učitelji in sošolci. A izkazalo se je, da kar nekaj otrok teh pripomočkov nima.

"To temo smo že odprli na strokovnem svetu Slovenske karitas, razmišljamo, kako tem otrokom pomagati za naprej, a rešitev še iščemo," odgovarja Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor (NŠKM). Tako so letos v novem šolskem letu otrokom iz družin v materialni stiski pomagali kot običajno vsako leto, torej z zvezki in delovnimi zvezki. Te so zagotovili okoli 1600 otrokom, kar je okoli dvesto otrok več kot lani.

Nadškofijska karitas Maribor je sicer te dni prejela tretjo dobavo hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. "Količine so večje, kot so bile v prvi in drugi dobavi," je zadovoljen Bračun. Hrano že dostavljajo na župnijske karitas. V Mariboru bodo evropsko pomoč delili na sedežu NŠKM v Strossmayerjevi ulici in v dvanajstih župnijskih karitas po 15. oktobru, ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Ljudska kuhinja Betlehem
Igor Napast

Kako pa poteka zagotavljanje vsakodnevne pomoči s hrano najbolj ogroženim? Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v Mariboru pri zagotavljanju toplih obrokov v Ljudski kuhinji Betlehem in prehranskih paketov iz projekta Donirana hrana za zdaj ni sprememb. Tople obroke v ljudski kuhinji vsak dan zagotovijo 25 do 30 ljudem, ki si hrano odnesejo v menažki, saj je jedilnica ljudske kuhinje premajhna in v prostoru tudi ni mogoče zagotoviti ustreznega zračenja, zato kosil tam v času koronavirusa ni. Ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb nemoteno poteka tudi razdeljevanje donirane hrane, po katero uporabniki pridejo na Karitas v največ primerih enkrat tedensko. Z donirano hrano Nadškofijska karitas Maribor vsak teden doseže okoli 600 ljudi, ocenjuje Bračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta