Najbolj radodarna je Energetika - največ nameni sindikatu in Festivalu Lent

Igor Selan Igor Selan
16.08.2019 17:46

Preverili smo, koliko denarja so za donacije humanitarnim, športnim, kulturnim, nevladnim in drugim organizacijam lani namenila mariborska občinska podjetja Energetika, Marprom, Nigrad, Snaga in Vodovod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nn
Folkloristom, glasbenikom in drugim izvajalcem zunaj EU so se zaradi negotovih razmer odpovedali.
Igor Napast
Na program Festivala Lent bo treba še počakati. 
Igor Napast

Mariborska občinska podjetja so, kot je znano, lani večinoma poslovala dobro. Energetika je tako zabeležila kar 1,3 milijona evrov dobička, sledijo Nigrad s 303 tisoč evri, Mariborski vodovod s 40 tisoč evri in Marprom s štiri tisoč evri dobička. Edino podjetje, ki je poslovalo negativno, je bila Snaga, ki je leto končala s kar 1,2 milijona evrov izgube.

Del denarja tako vrnejo odjemalcem

Popolno nasprotje Snagi je bila lani Energetika. Ta je za sponzorstva in donacije namenila z naskokom največ med vsemi občinskimi podjetji, skupaj kar dobrih 94 tisoč evrov. Največ, kar 9650 evrov, je namenila za delovanje lastnega sindikata, po devet tisoč evrov pa za sponzoriranje SNG Maribor in Narodnega doma za Festival Lent. Donacij in sponzorstev Energetike je bilo lani deležnih več kot 80 društev, športnih klubov, združenj ter humanitarnih in nevladnih organizacij, pri čemer izstopata sponzorstvi košarkarskega kluba AKK Branik in Teniškega kluba Branik, ki sta prejela po pet tisoč evrov.

Alan Perc
Andrej Petelinšek
Anita Hrast
Sašo Bizjak

Več donacij kot dobička

Zelo radodarni, čeprav manj kot v prejšnjih letih, so bili tudi v Mariborskem vodovodu. Celo tako, da so za sponzorstva in donacije namenili skoraj dvakrat več, kot so zabeležili dobička, skupaj so namreč v ta namen darovali skoraj 76 tisoč evrov, na njihovem spisku pa se je znašlo celo več kot 160 organizacij in društev. Tudi pri Mariborskem vodovodu je največji prejemnik lasten sindikat, ta je prejel skoraj 5500 evrov, pet tisoč so jih namenili Nipi za izvedbo Čarobnega decembra, štiri tisoč pa Narodnemu domu za Festival Lent. Precejšen del tega denarja so namenili za oglaševanje, kar 22 tisoč evrov, pri čemer izstopa 9800 evrov za oglaševanje na televiziji RTS. Televizija, ki je bila v lasti kitajskih družb in je služila kot glasilo ekipe bivšega župana Andreja Fištravca, je sicer lani pristala v stečaju. Na spisku vodovoda je mogoče najti humanitarna, športna, kulturna in stanovska društva, šole, fakultete, občine, mestne četrti in krajevne skupnosti, gasilce, policijski sindikat, društva upokojencev, Rdeči križ ..., v praktično vseh šestnajstih občinah, ki jih oskrbujejo s pitno vodo. Direktor Danilo Burnač se na naše klice ni odzval.

Nigrad sredstva za donacije vztrajno zmanjšuje

Za dobro polovico v primerjavi z letom 2017 je lani sponzorska in donatorska sredstva oklestil Nigrad, zanje je namenil dobrih 31 tisoč evrov. Tudi Nigrad je največji delež sredstev namenil za delovanje lastnega sindikata in športnega društva, skupaj sta prejela dobrih 12 tisoč evrov. Tretji največji prejemnik Nigradovih sredstev je Narodni dom, ki je za izvedbo Festivala Lent prejel dobrih 9600 evrov. Preostalih deset tisoč evrov so razdelili v humanitarne, športne in kulturne namene. "Pa še od tega kar velik delež predstavljajo kompenzacije. Nigrad je pod precejšnim pritiskom glede poslovne uspešnosti, ki naj bi bila primerljiva z zasebnimi podjetji, ta pa, kot vemo, za to ne namenijo prav veliko denarja. Morate vedeti, da dobimo vsaj eno prošnjo za donacije ali sponzorstva na dan. Poslovno to enostavno ni vzdržno," meni direktor Matjaž Krevelj.

Za donacije najmanj, za oglaševanje največ

Najmanj denarja za sponzorstva in donacije je lani namenil Marprom, skupaj vsega 11.800 evrov. Največ, po dve prenosni smučarski vozovnici, vredni tri tisoč evrov, sta prejela Društvo ŠD Kresnička in Policijsko športno društvo Dvojka. Lastnemu športnorekreacijskemu in kulturnemu društvu so namenili 2500 evrov, 2360 evrov pa Društvu za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik. "Za razliko od drugih podjetij, ki imajo zaradi svoje dejavnosti stalne uporabnike oziroma odjemalce, mora Marprom precej denarja vlagati v oglaševanje smučarske in kolesarske sezone na Pohorju. Med drugim imamo sponzorsko pogodbo z alpskim smučarjem Boštjanom Klinetom, skupaj pa za oglaševanje porabimo okoli 50 tisoč evrov letno," pojasni direktor Bernard Majhenič.

Božo Raušl
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta