Najstarejše kulturno društvo v občini Maribor je praznovalo. Posebno priznanje prejel Jože Protner

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
21.10.2023 04:10

KD France Marolt iz Malečnika je svoj jubilej zaznamovalo z nizom prireditev, vrhunec je bila svečanost minulo nedeljo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Protner z zlato plaketo društva, ob njem predsednik KD France Marolt ter ostali gostje na slovesnosti 
Anita Kirbiš

"Ponosni smo in hvaležni našim klenim prednikom, da smo najstarejše delujoče kulturno društvo v občini Maribor. Ustanovljeno je bilo 22. novembra 1903 z imenom Gospodarsko in izobraževalno društvo Skala Sv. Peter niže Maribora, in tako praznujemo danes 120 let obstoja," je med drugim na slovesnosti dejal Teodor Zorko, predsednik društva danes z imenom Kulturno društvo France Marolt Malečnik. Zgodovinsko in kulturno ter izobraževalno delovanje društva sta v nizu odličnih nastopov domačih kulturnikov (nastopila sta oba zbora društva, Malečniški brači, člani gledališke in glasbene sekcije, recitatorji ...) suvereno prepletala osmošolca Anina Letnik in Maks Rajšp.

Da je kultura pomembna, ker globoko in široko povezuje ljudi ter bogati kulturni prostor, je v pohvalah in čestitkah dejal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Predsednica Zveze kulturnih društev Inge Breznik je izpostavila, da razveseljuje dejstvo, da se v kulturno življenje kraja vključujejo tudi mladi. "Tam, kjer je kultura živa, ki plemeniti srce, tam je bogastvo," je dejal mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Vodja mariborske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije Matija Varl je društvu podelil jubilejno zlato plaketo JSKD. KD France Marolt Malečnik pa je na najvišje priznanje - plaketo za življenjsko delo - podelilo Jožetu Protnerju. V takratni KUD ga je povabila Matilda Smolar. Vsa leta je tesno povezan z društvom, kjer je bil tudi predsednik. Janez Karlin ga je zaradi njegovega žametnega basa in dikcije leta 1965 povabil v KUD Slava Klavora. Tega leta je odigral tudi vlogo v Vlačugi z Mileno Muhič, na oder je stopil tudi z Vladom Novakom ter drugimi priznanimi igralci v plodnih letih na odrskih deskah. V Malečniku je režiral Šerifa in bil z dramsko skupino nagrajen za najboljšo amatersko skupino leta 1975 na Ptuju. Leta 1977 je prejel zlato Linhartovo značko. V Malečniku je režiral koncerte MoPZ, nato je v zboru tudi pel. Sodeloval je pri ustanovitvi Malečniških bračev. Protner je tudi dobitnik zlate in častne Gallusove značke. Po branju obrazložitve je bil deležen gromkega aplavza, za priznanje pa se je zahvalil s čustvenim nagovorom.

Društvo je izdalo bilten, ki je bil na voljo za vse obiskovalce. Po uradnem delu so se družili ob pogostitvi Malečniških gospodinj in Pizzerie Črni Baron, za rujno kapljico pa so poskrbeli malečniški vinarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta