Namesto Franca Kanglerja v državni svet Željko Vogrin

Igor Selan Igor Selan
18.06.2020 20:05

Mariborski mestni svetnik, nekdanji načelnik Upravne enote Maribor Željko Vogrin je na nadomestnih volitvah za državni svet prejel največ glasov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Vogrin prejema čestitke od Franca Kanglerja. 
Sašo Bizjak

Željko Vogrin je novi državni svetnik. Dolgoletni politični sopotnik nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja je na nadomestnih volitvah prejel 28 glasov od 35 elektorjev (trije elektorji se glasovanja niso udeležili), ki so jih v predhodnih postopkih izbrali občinski sveti devetih občin iz tretje volilne enote (Maribor, Duplek, Hoče - Slivnica, Kungota, Miklavž, Pesnica, Rače - Fram, Starše in Šentilj). Kot je znano, so bile volitve nadomestnega člana državnega sveta, ki bo eden od 22 zastopnikov lokalnih interesov, potrebne zato, ker je Kanglerju po marčevskem imenovanju za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu prenehal mandat državnega svetnika.
"Delal bom za dobrobit lokalnih skupnosti, svojo vlogo vidim predvsem v sodelovanju z vsemi župani tretje volilne enote, upam, da bom dober glasnik vseh. Zavzemal se bom predvsem za decentralizacijo in uvedbo pokrajin, pri čemer si ne znam predstavljati, da Maribor ne bi bil regijsko središče. Prav tako bo treba rešiti problem financiranja občin, ker sedanja rešitev ni primerna," je po izvolitvi povedal Vogrin.
Elektorji so nadomestnega državnega svetnika izbirali med petimi kandidati, ob Vogrinu, ki je ob mariborski bil kandidat še štirih občin, so bili kandidati še Franjo Mihalič (Hoče - Slivnica), Boštjan Munda (Starše), Leopold Hanžič (Kungota) in Iztok Peterin (Miklavž). Medtem ko se Mihalič in Munda volitev nista udeležila, pa sta Peterin in Hanžič med predstavitvijo elektorjem izpostavila, da za volitve sploh nista prejela vabila. "In to kljub temu da mi je bilo povedano, da obstaja možnost predstavitve. Zadeva se je sicer rešila relativno elegantno, iz volilne komisije so me danes (v četrtek, na dan volitev, op. p.) poklicali in smo to uredili," je povedal Peterin. Da so ga prav tako šele na dan volitev poklicali iz volilne komisije, je povedal tudi Hanžič: "Vseskozi sem upal, da se bom lahko predstavil elektorjem. V Kungoti, od koder prihajam, me namreč dobro poznajo, v drugih občinah žal ne." Niti Peterin niti Hanžič pa ne razmišljata o morebitni pritožbi. Kot je povedal Vogrin, vabila tudi sam ni prejel, da ima možnost predstaviti se, je izvedel po klicu na volilno komisijo.
Da je volilna komisija vabila kandidatom poslala, je odgovoril predsednik volilne komisije Branko Reisman: "Kandidatov ni obvezno vabiti na elektorski zbor, prav tako njihova predstavitev elektorjem ni obvezna po zakonu. Kljub temu smo jih mi povabili, iz poštnega portala je razvidno, da so vsi kandidati vabila prejeli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta