"Ne želim si biti del politike podtikanj, diskreditacij in sovražnega govora." Mestni svetnik toži mestnega svetnika

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
27.05.2020 16:00

Mariborski mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev Željko Milovanovič je vložil zasebno tožbo zaradi domnevnega kaznivega dejanja razžalitve zoper mestnega svetnika Liste mladih. Povezujemo Matica Matjašiča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Milovanovič: "Ne želim si biti del politike podtikanj, diskreditacij in sovražnega govora." 
Igor Napast

Mariborski mestni svetnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič je 11. decembra lani v intervjuju za Večer z naslovom Pri kulturi že sedem let kršimo zakon med drugim podal tudi naslednjo izjavo: "Pri Listi kolesarjev in pešcev pa me moti, da ima v mestnem svetu predstavnika, ki je bil v priporu zaradi korupcije. Željko Milovanovič je bil obsojen na pol leta zapora zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje, a je bila nato sodba razveljavljena, saj je višje sodišče presodilo, da študentski poslanci niso uradne osebe. Imam zelo visoka načela integritete in politične morale."
​Po tej izjavi Milovanovič na Večer ni poslal nobene zahteve za popravek, demantija ali kakšnega odziva. Je pa proti Matjašiču vložil zasebno tožbo zaradi domnevnega kaznivega dejanja razžalitve.

Milovanovič: Tožba je izraz osebne stiske

Kaj konkretno v izjavi Matjašiča ne drži, smo Milovanoviča vprašali večkrat. Odgovoril je posredno: "Na sodišču sem bil oproščen. Pravnomočno. In to ni predmet zasebne tožbe ali Matjašičevega početja. In o vsem, kar se bomo pogovarjali na sodišču, nimam namena razglabljati v javnosti." Poudaril pa je tole: "Ne želim si biti del politike podtikanj, diskreditacij in sovražnega govora. Diskreditacija ljudi z namenom, da sebe prikažeš v boljši luči, ni nova politika, ampak politikantstvo. Po skoraj petih letih tovrstnih zlorab mojega imena in maltretiranj s strani dotičnega mladega politika ob najrazličnejših priložnostih, v službi, v zasebnem in družbenem življenju, ter nezaželenih pojasnilih in prošnjah sem se bil prisiljen zateči k pravnim sredstvom."
Milovanovič, ki ga zastopa odvetniška pisarna Tjaše Gojkovič, tudi mestne svetnice Liste kolesarjev in pešcev, je še poudaril, da nima časa, da bi se ukvarjal s politikantstvom. In da je izjava v Večeru samo eden od dokazov. "Tožba je zasebna in izraz osebne stiske, nikakor ni predmet aktualne lokalne politike, kot si jo dotični zdaj želi prikazati. Ne glede na razplet bo to žalostna zgodba v mojem življenju. Matjašiču ne želim nič slabega, vendarle pa je odrasel človek, ki mora odgovarjati za svoje početje," je še dejal Milovanovič.

Matjašič: Preziram ustrahovanje s tožbami

Matjašič, ki je bil do izstopa nekaj časa z Milovanovičem tudi partner v koaliciji župana Saše Arsenoviča, nam je povedal, da "sporna" izjava o kolegu svetniku temelji na številnih medijskih zapisih v preteklosti. Posredoval nam je Delov članek s 30. septembra leta 2014 z naslovom Nekdanji študentski funkcionar oproščen. V njem je zapisano, da je ljubljansko okrajno sodišče nekdanjega študentskega funkcionarja Željka Milovanoviča obsodilo zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje in ga obsodilo na pol leta zapora. A je nato višje sodišče sodbo spremenilo v oprostilno. Višji sodniki so razsodili, da študentski poslanci niso uradne osebe.

Matic Matjašič: "V politiki sem vedno in vedno bom zagovarjal ničelno stopnjo do vsake oblike korupcije." 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta