Nekdanja poslanka Barbara Žgajner na čelo Centra za pomoč na domu?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
05.04.2019 18:17

V četrtek bodo mestni svetniki odločali o novi direktorici Centra za pomoč na domu Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Žgajner 
Robert Balen

Center za pomoč na domu Maribor bo dobil novega direktorja. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ) na to mesto predlaga nekdanjo poslanko Barbaro Žgajner (v svojem prvem mandatu v državnem zboru je bila poslanka iz vrst Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke, po izstopu stranke Lipa, v drugo pa je bila poslanka Pozitivne Slovenije). O predlogu bodo v četrtek odločali mariborski mestni svetniki.

Svet zavoda je imel drugačne predloge

Komisija torej ni izbrala nobene od kandidatk, ki jih je predlagal svet zavoda Centra za pomoč na domu Maribor. Ta je namreč izmed sedmih prijavljenih kandidatk, ki so vse izpolnjevale pogoje, za najprimernejši kandidatki predlagal dosedanjo direktorico Jonato Potočnik in vodjo Varne hiše Maribor Anko Fingušt. ​Vendar so člani komisije ocenili, da je prva preveč časa namenila temu, kar je bilo narejeno doslej, in premalo načrtom v prihodnosti, druga pa da je sicer strokovnjakinja z bogatimi izkušnjami na področju socialnega varstva, a se jim je zdel njen program preskromen. Komisija je izbrala Trboveljčanko Barbaro Žgajner, ki da je "s strokovnim znanjem, bogatimi izkušnjami in idejami izstopala".
Da je komisija izbrala tretjo kandidatko, je podpredsednica sveta zavoda Zvonka Novak izvedela od nas. "Naš svet zavoda je moral podati mnenje in to smo naredili, občina kot ustanoviteljica zavoda pa ima zadnjo besedo. Ni dolžna upoštevati našega mnenja. Vse kandidatke so izpolnjevale pogoje, po kriterijih, ki smo si jih zadali, smo v ožji izbor izbrali dve in o njiju glasovali - Anka Fingušt je dobila več glasov, Jonata Potočnik pa manj. O nobeni kandidatki nismo menili, da ne bi bila primerna za funkcijo," pravi Zvonka Novak.

Kandidatki se ne strinjata z očitki

Dosedanja direktorica Jonata Potočnik je Center za pomoč na domu Maribor vodila dva mandata - skupaj z vedejevstvom več kot deset let. "KVIAZ se lahko odloči, kot se odloči," pravi. O tem, da je bila po oceni komisije preveč zazrta v preteklost, pa: "Menim, da mora vsak direktor predstaviti, kaj je naredil, da se vidi, ali je uspešno delal ali ne. Kajti vsakdo lahko napiše, kaj bo naredil, pa potem tega ne naredi. Za tem, da imamo evropske in druge projekte, da edini na našem območju izvajamo izobraževanje za socialne oskrbovalke ..., je veliko mojega dodatnega dela, za katero nisem prejemala plačila, in na to, kar smo naredili, sem ponosna." Potočnikova je zaposlena za nedoločen čas, prihodnje leto bo izpolnila pogoje za upokojitev.
Anka Fingušt, vodja Varne hiše Maribor, pa je v zvezi z oceno komisije, da je imela preskromen program, dejala, da je bilo "za predstavitev programa na voljo deset minut in v tem času se težko program predstavi. Sama sem bolj operativec, imela sem jasno vizijo in ideje. V program pa se lahko napiše marsikaj."
Poklicali smo tudi Barbaro Žgajner, a ni želela dati izjav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta