Nekdanje tovarne na fotografijah: "Nekoč smo bili velesila, sedaj prazne hale kričijo po vsebini"

ŠTR
05.02.2022 04:00

Mariborski fotograf se v Fotografksme muzeju na Koroški cesti predstavlja s posnetki (propadle) industrijske
dediščine več slovenskih mest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborska tekstilna tovarna

Branko Lipnik

Razstava ima naslov Pozdrav iz ..., avtorja Branka Lipnika. V letih 2020 in 2021 je fotografiral nekatere propadle slovenske tovarne. Črno-belim fotografijam je dodal še logotipe in znake tovarn ter zbral nekaj izdelkov iz tistih časov, ki se jih mnogi še vedno spominjamo. V Mariboru je fotografiral MTT, TAM, Metalno, v Rušah Tovarno dušika, v Celju Cinkarno, v Ljubljani Litostroj, Tobačno, Rog ...

"Že leta opazujem, kako mačehovsko ravnamo z našo naravno in kulturno dediščino. Pred leti sem fotografiral žalostno stanje Mariborske tekstilne tovarne, kjer sem imel nekoč delovno prakso. To je bilo v tistih časih, ko smo bili tekstilna velesila. Ob pogledu na to predvojno modernistično arhitekturo bi se človek kar zjokal. Prazne tovarniške hale kričijo skozi razbite šipe: Napolnite nas s kulturo, športom, lahko tudi s tečaji Kako uspeti v življenju … Samo dajte nam živeti!" izpostavlja avtor.

Branko Lipnik se je rodil leta 1945 v Mariboru. Po srednji šoli se je vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru in doštudiral likovno vzgojo. V Mariboru sta nanj najbolj vplivala profesorja Maks Kavčič in Lajči Pandur. Zatem ga je pot zanesla v Horjul. Poleg likovnega pouka je vodil še različne krožke.

Peko Tržič 

Branko Lipnik

Razstava bo na ogled predvidoma do 17. februarja. 

Fotografski muzej Maribor se ponaša s stalno razstavo Zbirke Avgusta in Marie Bohanec, ki vsebuje 1645 eksponatov, med katerimi je več kot 1100 fotoaparatov, filmskih kamer in projektorjev. Muzej zbirko dopolnjuje s fotoaparati mariborskih in slovenskih mojstrov fotografije, del muzeja pa je tudi galerija, v kateri prikazujejo dela največjih mojstrov fotografije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta