Ob 101. obletnici "mariborske krvave nedelje"

mbk
22.01.2020 18:54

O mariborskem dogodku 27. januarja 1919 bodo spregovorili prav na dan obletnice - v ponedeljek, 27. januarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Arih
Andrej Petelinšek

Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor bo na željo številnih članov društva in širše javnosti ter kot odmev na lansko uradno nenapovedano spominsko srečanje ob 100. obletnici tragičnega dogodka, ko so bile med obiskom razmejitvene komisije 27. januarja 1919 na Glavnem trgu v Mariboru demonstracije v podporo priključitvi Maribora republiki Nemški Avstriji, organiziralo okroglo mizo o tej tragični epizodi iz zgodovine našega mesta. "Dogajanje ima poleg nacionalne nedvoumno tudi politično ter socialno dimenzijo in sodi v nemiren čas pomanjkanja in stisk, ko so konec februarja padle žrtve tudi med demonstranti v sosednjem Gradcu," je v vabilu zapisal predsednik društva Aleš Arih.
O mariborskem dogodku 27. januarja 1919 bodo spregovorili prav na dan obletnice - v ponedeljek, 27. januarja, ob 17.15 v dvorani nekdanjega lutkovnega gledališča nad Mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu 2. Za osvetlitev tega dogodka so povabili zgodovinarja dr. Gregorja Jenuša iz Arhiva Republike Slovenije. V razpravi se mu bodo pridružili zgodovinarji Lojze Penič, dr. Janko Prunk, dr. Andrej Rahten, dr. Marjan Toš in dr. Elko Borko. Okroglo mizo bo povezoval urednik Radia Maribor in zgodovinar Stane Kocutar. "Vabim k spremljanju in aktivni udeležbi na dogodku, ki nam bo pomagal odkriti del manj znane zgodovine prevratnega obdobja po prvi svetovni vojni v Mariboru," je še zapisal Arih. (mbk)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta