Občina bo vendarle zaprla nevarni razgledni stolp na Pohorju

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.05.2020 05:30

Mariborska občina je končno priznala, da je od rje razžrti 111 let stari razglednik med Bolfenkom in Glažuto, na katerem že pošteno trohni les, v njeni lasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Razgledni stolp je bil zgrajen leta 1909 po naročilu Nemško-avstrijskega alpinističnega združenja. Generalno je bil prenovljen štirikrat, nazadnje pred natanko 30 leti.
Andrej Petelinšek

Že pred petimi leti smo v Večeru opozorili, da od oblasti pozabljeni razgledni stolp med Bolfenkom in Glažuto vse bolj razjeda rja, a se do zdaj ni zgodilo nič. Razen tega, da je korozija 111 let staro konstrukcijo že vidno načela in da na njej trohnijo in se majejo deske, na najvišjem platoju pa celo manjka del ograje. Pritožbe pohodnikov in opozarjanje na nevarno stanje so se na občino, inšpekcijske službe in nenazadnje medije v zadnjem času kar vrstili, a je bil dostop do stolpa ves ta čas nemoten. "Kot laik ugotavljam, da je stolp nevaren za uporabo. Predvsem na zgornji ploščadi je strohnel les, določene deske se pri hoji znatno upogibajo in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo prelomile," nam je že pred časom sporočil bralec Dušan Novačan, ki je že januarja neuspešno urgiral na občino in inšpekcije. To smo ponovno storili tudi mi, a se, tudi zaradi koronavirusa, dolgo ni premaknilo.

Izogibanje odgovornosti

Težava je birokratski klobčič okoli lastništva. Parcela, na kateri stoji stolp, je po zemljiški knjigi v skoraj 95-odstotni lasti države, a Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, ki za državo upravlja zemljišče, upravljanje razglednika ne priznava. Pojasnjuje, da je po obstoječi koncesijski pogodbi med MOM in Marpromom objekt nedvomno v lasti občine.

Andrej Petelinšek

Najprej zavarovanje, potem obnova

A zdaj so se na MOM - zaradi novinarskih vprašanj, Partnerstva za Pohorje in različnih pobud, med drugim mestnega svetnika Matica Matjašiča - s stolpom vendarle začeli bolj celovito ukvarjati in prišli do tega, na kar smo jih pri Večeru ves čas opozarjali - da sta objekt in zemlja v njihovi lasti že 22. leto. "Prvi korak je nedvomno zavarovanje oziroma zaprtje stolpa, saj ta zaradi svoje dotrajanosti predstavlja potencialno nevarnost za uporabnike. Občina bo tako v najkrajšem možnem času poskrbela za fizično zaprtje stolpa," so sporočili z MOM ter dodali, da iščejo tudi možnosti za obnovo oziroma sanacijo stolpa. Da si želijo razglednik upravljati in ga obnoviti, so povedali tudi v Marpomu, a da je treba počakati na zaključek denacionalizacije.
Ta namreč še vedno poteka. V prid občine je bila ta sicer pravnomočno zaključena leta 2015, a je bila odločitev upravnega sodišča, kot so nam pojasnili na mariborski upravni enoti, tri leta pozneje razveljavljena z ustavno pritožbo denacionalizacijskih upravičencev. Postopek je tako stekel še enkrat in je po podatkih MOM v zaključni fazi. Ko bo končan, bo tudi urejeno zemljiškoknjižno stanje, so še navedli na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta