Občina Starše: Cena nove šole v Marjeti še naprej neznanka

Igor Selan Igor Selan
31.01.2020 15:34

Občinski svet v Staršah po zapletih v decembru vendarle opravil razpravo o gradnji podružnične osnovne šole v Marjeti in izbral novo varianto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetniki občine Starše so vendarle dobili možnost razpravljati in odločati o gradnji Podružnične osnovne šole Marjeta na Dravskem polju.
Igor Napast

Svetniki občine Starše so v četrtek popoldan vendarle dobili možnost razpravljati in odločati o gradnji Podružnične osnovne šole Marjeta na Dravskem polju. Kot je znano, je omenjeni projekt med svetniki povzročil precej nejevolje, saj je župan Bojan Kirbiš odločanje o najdražji investiciji v zgodovini občine, po projektantski oceni bi namreč gradnja šole stala 4,35 milijona evrov, približno toliko torej, kot znaša letni proračun občine, uvrstil kar na korespondenčno sejo, na kateri pa svetniki ne morejo izraziti svojega mnenja.
​Svetniki so nato decembra na to temo sklicali izredno sejo, na kateri pa Kirbiš predlogov opozicije ni želel dati na glasovanje, ob tem pa je brez primerne pravne utemeljitve BK TV-ju preprečil snemanje javne seje občinskega sveta in snemalca odstranil celo s pomočjo varnostnika. Le dan zatem naj bi se bili svetniki sestali še na že prej sklicani redni proračunski seji, ki pa jo je župan tik pred zdajci brez obrazložitve preklical. Kljub temu se je večina svetnikov sestala, in ker so bili enotnega mnenja, da prestavitev seje ni regularna, so sejo tudi izpeljali. Župan se je zato obrnil na ministrstvo za javno upravo, ki je izdalo mnenje, da je bila seja odpovedana zakonito, zato so sklepi, ki so jih svetniki sprejeli na decembrski seji, neveljavni.

Občinski svet občine Starše
Igor Napast

Dva milijona zgornja meja

Tokratna izredna seja je potekala brez pretresov, svetniki pa so na mizo namesto enega dobili kar tri različne predloge projekta POŠ Marjeta. Po razpravi so se odločili za eno od dveh novih variant, po kateri bi telovadnico zgradili na dodatno odkupljenem zemljišču, vseeno pa so imeli številne pripombe glede tega, ali je treba zelene površine res zagotoviti na strehi objekta in ali je res nujna pasivna gradnja, kar bi gradnjo dodatno podražilo.

Direktorica občinske uprave Mojca Kacjan in župan Bojan Kirbiš
Igor Napast

Pripravo projekta bo spremljal gradbeni odbor

So pa svetniki imenovali sedemčlanski gradbeni odbor, v katerem bodo trije svetniki, po en predstavnik občinske uprave in šole ter dva krajana. Naloga odbora bo sodelovati z arhitektom pri pripravi novega projekta in nadzor nad gradnjo.
"To je bila ena od naših zahtev, čeprav smo želeli, da bi občina člane odbora izbrala z zbiranjem ponudb, da bi pridobili strokovnjake. Zdaj pa so odbor ustanovili ad hoc. Bojim se, da tak odbor ne bo deloval, kot bi moral, in da bomo na koncu spet dobili v odločanje neki projekt, ki ga bomo morali potrditi tik pred zdajci, pod nekim časovnim pritiskom," je še povedal Pišek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta