Občina Starše: Načrtovana gradnja šole odnesla podžupana Piška

Igor Selan Igor Selan
05.12.2019 16:57

Občinski svet v Staršah je o največji investiciji v zgodovini občine, ki je s prvotnih 1,7 milijona narasla na kar 4,35 milijona evrov, odločal kar na dopisni seji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan občine Starše Bojan Kirbiš je odstavil podžupana Ivana Piška.
Andrej Petelinšek

Načrtovana gradnja podružnične osnovne šole Marjeta na Dravskem polju v občini Starše povzroča razkol med nekaterimi občinskimi svetniki in županom Bojanom Kirbišem, zadeve so eskalirale celo do te mere, da je župan odstavil podžupana Ivana Piška. Kirbiš se na naše telefonske klice ni odzval, Pišek pa pojasnjuje, da je do razhajanj v pogledih prihajalo že vse od začetka mandata, dokončno pa so se stvari zaostrile, ko je župan predlagal, da o investiciji v šolo v Marjeti občinski svet odloča kar na dopisni seji.
"Gre za največjo investicijo v zgodovini občine, vredno kar 4,35 milijona evrov, kar je enako celotnemu letnemu proračunu občine. Ta bi se pri tem zadolžila za kar tri milijone evrov, kredit pa odplačevala 15 let. O takšni investiciji torej ni mogoče odločati na dopisni seji, kjer svetniki ne morejo postavljati nobenih vprašanj in izraziti svojega mnenja. Še posebno ker o tem projektu nikoli nismo govorili celovito, dobili smo le zasnovo idejnega projekta, po kateri pa bi gradnja stala le 1,7 milijona evrov. Kako je mogoče, da se je projekt podražil za več kot 2,5 milijona, je samo eno od številnih vprašanj, ki se nam pri tem poraja," razlaga Pišek. In doda, da se tudi sam od vsega začetka zavzema za gradnjo šole v Marjeti, a za primerno ceno.

Staro montažno šolo v Marjeti na Dravskem polju bodo porušili in zgradili novo.
Sašo Bizjak

Občina: V ceno nista bili vključeni oprema, rušitev stare šole ...

Iz občinske uprave Starše odgovarjajo, da so se za dopisno sejo odločili zaradi kratkega roka, ki so ga imeli na voljo za prijavo za sofinanciranje projekta na razpisu Fundacije za šport, s čimer so svetniki soglašali. Prav tako naj ne bi držale navedbe Piška, da svetniki o projektu niso razpravljali, saj so jim bile po njihovih navedbah podrobnosti predstavljene že aprila lani, torej še pred oddajo vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja. Podražitvi projekta pa naj bi botroval predlog ministrstva za izobraževanje, zaradi katerega so nekatere prostore šole (knjižnico, kabinete, prostor za razgovore, igralnico za otroke prve triade ...) povečali. Precej večja bo po novem tudi telovadnica, ki je bila sprva predvidena na podstrešju šole, po novem pa naj bi bila v kletnih prostorih.

Ivan Pišek in Bojan Kirbiš
Marko Vanovšek

Podpisi svetnikov za sklic izredne seje

A Pišek odgovarja, da je bila energetsko varčna stavba v projektu že od vsega začetka, občina pa da je imela dovolj časa tako za sklic izredne seje kot za prijavo na omenjeni razpis. "Poleg tega o spremembah projekta ne moreta odločati župan in ravnatelj sama, ampak ima to pravico le občinski svet. Drži, da nam je bila aprila 2018 delovna verzija predstavljena, vendar na enem listu papirja z dodanimi štirimi skicami. Od takrat se je projekt popolnoma spremenil in bistveno podražil, zato bi morali svetniki dobiti končno verzijo še pred vložitvijo vloge za gradbeno dovoljenje," opozarja Pišek.
Zaradi vsega omenjenega je Pišek ta teden pridobil podpise osmih svetnikov od trinajstih, s katerimi je zahteval sklic izredne seje na to temo. Kdaj bo ta sklicana, za zdaj še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta