(ODZIVI) To ni demokracija, ampak stenska svinjarija

MBK
02.12.2019 17:59

Fotografija počečkane stene novega podvoza v Ljubljanski ulici je v facebook skupini Moj Maribor spodbudila široko razpravo, ali gre v tem primeru za grafit ali packarijo, kje so meje pri izražanju stališč in zakaj se nihče ne pogovarja o vsebini zapisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le nekaj dni po odprtju je nekdo počečkal steno novega podvoza v Ljubljanski ulici.
Andrej Petelinšek

Že dolgo ni kakšna objava v facebook skupini Moj Maribor sprožila toliko komentarjev kot fotografija Uroša Šoštariča, kako je nekdo počečkal steno novega podvoza pod železniško progo v Ljubljanski ulici. "Pričakovano in nič manj žalostno," je zapisal Šoštarič. Razprava se je zavrtela okrog vprašanj, ali gre v tem primeru za grafit ali packarijo, kje so meje pri demokratičnem izražanju stališč in zakaj se nihče ne pogovarja o vsebini zapisa. Prevladalo je mnenje, da gre v tem primeru za uničevanje skupne lastnine oziroma čisti vandalizem.

Izbrali smo nekaj najbolj zanimivih komentarjev iz razprave:
Maruša Vidovič: "No, saj, potem pa naredi kaj lepega v Mariboru. Kot je nekdo rekel, mogoče si dejansko Mariborčani ne zaslužimo lepšega mesta. Ker ničesar ne znamo ceniti in se povsod najdejo osebki, ki uničujejo vse povprek. Tako ali drugače."
Katja Stajnko: "Naj pustijo, da se naredijo grafiti in bo lepo. Eno je počečkano, to je vandalizem. Eno je pa umetnost ... Grafiti. In razlika je ogromna!"
Renato Volker: "Dejstvo pa je, da je samomor naš nacionalni šport.
Grafit ni ne lep, še manj estetski. Je pa resničen odziv ulice na prazno steno. Vsebina, ljudje moji, vsebina, ne forma. /.../ Ta grafit je neprecenljiv, ker opozarja na akutni primer Slovencev. Na samomor. In to je tisto, kar folk moti. Če ne, bi jih pa moralo. Malo črnega spreja, pa taki cirkus, medtem ko nam banke in firme kradejo. Kakšne probleme imamo. Tratimo čas zaradi par črk.​"
​​Marjetka Berlič: "Poznam problem samomorov. Žal še preveč. Čečkanje je to. Daleč od grafita. Mene v novem podhodu to moti. Ne vsebina. Je pa res, da so še hujše packarije. Tiste, za katere niti ne vemo, kje in kdaj so se zgodile."
Karmen Valenti: "Grafit je najvišja oblika demokracije. Če imate z grafiti problem, je vaš problem morda kje drugje."
Viki Kačičnik: "To ni grafit, to je zmazek."
Rene Male: "Sporočilo je žalostno in resnično."
Tatjana Frangež: "Zakaj pa ne pišejo po svojih hišah? To ni nobena demokracija, ampak stenska svinjarija. Samo packi packajo po skupnem."
​Darko Pirš: "Če je demokracija to, da lahko vsak maže in izraža svoja stališča na javni lastnini (tudi jaz sem to plačal), potem imam raje socializem. Tudi mesto je bilo takrat lepše.​"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta