Okoli Pohorja: Štiri proge za kolesarski praznik

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
20.06.2019 19:31

To soboto bo že 41. rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja, pričakujejo več kot 500 udeležencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarji se bodo po startu na Trgu svobode skupaj zapeljali do dvorca Betnava, nato pa se bodo ločili glede na to, katero dolžino progo je kdo izbral.
Igor Napast

Rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja je ena največjih kolesarskih prireditev v Sloveniji. Letošnja, ki jo bosta že tretje leto zapored združno organizirala Kolesarsko društvo Branik Maribor in naša časopisna hiša, bo že 41. po vrsti. Do leta 1997 je maraton potekal na približno 147 kilometrov dolgi proti okoli Pohorja, od leta 1998 pa so prireditelji, da bi privabili čim več rekreativnega kolesarjenja željnih, najdaljši progi dodali še tri krajše - na 30, 50 in 72 kilometrov.
Prireditelja pričakujeta, da bo na sobotnem maratonu, ki se bo začel s startom ob 9. uri na Trgu svobode v Mariboru - cilj bo na Trgu generala Maistra -, pedala poganjalo več kot 500 rekreativnih kolesarjev. Rok za prijavo je že potekel, toda kdor ga je zamudil, se bo lahko prijavil še pred startom.

Okoli Pohorja v zaprti vožnji

"Želimo, da bi kolesarji predvsem uživali. Potrudili se bomo, da bo kolesarski praznik minil v zadovoljstvo vseh, ki bodo na njem sodelovali," pravi Branko Rokavec, sekretar KD Branik. "Kolesarji se bodo po startu skupaj zapeljali do dvorca Betnava, nato pa se bodo ločili glede na to, katero dolžino progo je kdo izbral," dodaja Rokavec in pri tem opozarja, da bo kolesarjenje na najdaljši progi okoli zelenega Pohorja potekalo v tako imenovani zaprti vožnji s povprečno hitrostjo 25 do 27 kilometrov na uro.

Obvezna uporaba kolesarske čelade

Prireditelji bodo poskrbeli tudi za druge varnostne ukrepe. "Otroci, mlajši od 14 let, se smejo udeležiti maratona samo v spremstvu staršev oziroma polnoletne osebe. Za vse udeležence je obvezna uporaba kolesarske čelade. Maraton bo v vsakem vremenu, ob normalnem prometu, zato morajo kolesarji spoštovati cestnoprometne predpise in navodila organizatorjev. Ob progi, zlasti na križiščih in odcepih, bodo redarji, ki bodo usmerjali kolesarje, na progi bo tudi deset redarjev na motorjih, ki bodo skrbeli za red in za pomoč kolesarjem, ki bodo imeli zdravstvene težave ali težave s kolesom. Vozilo z mehanikom in osebo za prvo pomoč bo vozilo na začelju kolesarske kolone, na klic motoriziranega redarja pa bo se bo vključilo v reševanje omenjenih težav," pojasni Rokavec.
Sekretar Kolesarskega društva Branik opozori tudi na okrepčevalnice ob progi, kjer naj bi kolesarji počili in se okrepčali. "Okrepčevalnica na najdaljši progi z nekajminutnim postankom bo v Mislinji na parkirišču ob glavni cesti in v Selnici ob Dravi, na 70 kilometrov dolgi progi pa v Lehnu, kjer bodo za hrano in pijačo poskrbeli gostilna Orozel ter tamkajšnje turistično društvo in vaška skupnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta