Organizatorji razstave prosijo za fotografije prvih izvedb Festivala Lent. Jih imate?

ŠTR
12.06.2022 03:00

Ob razstavi v jubilejnem letu Festivala Lent so organizatorji v Narodnem domu Maribor objavili poziv k iskanju starih fotografij, za kar obljubljajo praktične nagrade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V središču mesta, v Ulici škofa Maksimilijana Držečnika, je še do 15. junija na ogled razstava na panojih Od sivine do barv ob 30. obletnici Festivala Lent. Siv ni bil nekoč Maribor, ampak fotografije s prvih festivalskih dogodkov. "Ko je pred tremi desetletji ekipa Narodnega doma Maribor prvič zavzela nabrežje Drave in ga pred začudenimi očmi Mariborčanov spremenila v oder, so bile fotografije še črno-bele. In redke. Danes, ko se po zaslugi mobilnih telefonov vsakodnevno utapljamo v fotografijah vsega in vsakogar, si to le težko predstavljamo. A dejstvo je, da je kljub temu za prvim multimedialnim festivalom, kot so ga opisali v Večerovem članku leta 1993 in je bil še kako odmeven dogodek, ostala le peščica fotografij. Zato nas je toliko bolj razveselilo, da smo leta 2019 lahko pridobili tudi posnetke Večerovih fotoreporterjev. Za te posnetke je namreč dolgo veljalo, da so izgubljeni," so v Narodnem domu Maribor zapisali o razstavi.

Te sive spomine so zdaj postavili ob bok sodobnim fotografskim utrinkom. "Pari črno-belih fotografij prve izvedbe in barvitih festivalskih utrinkov sodobnih edicij gradijo most med preteklostjo in sedanjostjo ter rišejo odsev Festivala Lent. Mesto se je v tem času umestilo na zemljevid festivalskih mest, z isto mero ponosa gostilo svetovne glasbene zvezdnike in ponudilo odre domačim ustvarjalcem. Obiskovalcem od blizu in daleč se je predstavilo v najboljši luči, Mariborčanom vseh generacij pa pokazalo, da je v njem lepo živeti. To je zgodba o festivalu, ki že tri desetletja skrbi, da so mariborska poletja polna glasbe, gledališča, plesa, radovednosti, ustvarjalnosti, druženja in – barv!" so še popisali.

Obenem pa prosijo, da pomagajte zbrati fotografije zgodnjih edicij Festivala Lent. "Ker so fotografije prvih nekaj let festivala prava redkost, bomo zelo veseli, če obiskovalci pobrskate po svojih albumih in prinesete kakšno, ki ste jo posneli sami. Fotografski arhiv festivala je še posebej podhranjen med letoma 1993 in 1998. Ker lahko fotografije iz tega obdobja preštejemo na prste ene roke, bodo ti intimni, a hkrati skupni spomini še toliko bolj dragoceni. Hvaležni bomo vsakršnega prispevka, pa naj gre za fotografije, filme, kopije ..." pozivajo. Za prvih 30 sodelujočih so pripravili tudi praktične nagrade. Fotografije lahko pošljete na fotografije@nd-mb.si ali jih po predhodnem dogovoru prinesete v Narodni dom Maribor. Zbirajo jih do 2. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta