OŠ Toneta Čufarja: Praznovali kar tri obletnice

Simona Dijak Simona Dijak
25.12.2019 01:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že 120 let zrejo v zvezde - živijo sedanjost in zrejo v prihodnost.
Marjan Laznik

Letos mineva 120 let, odkar je v Osnovno šolo Toneta Čufarja vstopilo prvih 107 dečkov in deklic, takrat v tako imenovano trirazrednico. Ta posebni dan je bil 18. novembra. V počastitev tega jubileja so 9. decembra pripravili slavnostno akademijo v dvorani Union. V kulturnem programu je sodelovalo skoraj 200 sedanjih učencev šole, ob njih pa tudi nekdanji. Poleg tega so kulturni program s folkloro popestrili še gostujoči učenci iz Vrčina pri Beogradu. "Prav je, da počastimo častitljivo obletnico naše šole, ki je v preteklih 120 letih nudila priložnosti za učenje in pripravo na življenje toliko generacijam otrok na Pobrežju," je dejala ravnateljica šole Špela Drstvenšek.

Na slavnostni akademiji so se zbrali 9. decembra v dvorani Union.
Marjan Laznik

Priprave so trajale dlje časa

Praznovanje so naslovili Zrem v zvezde že 120 let. Menijo, da se lahko s ponosom ozrejo na preteklost, živijo sedanjost in zrejo v prihodnost. Ni pa to edina obletnica, ki so jo praznovali. Šola letos slavi kar tri okrogle obletnice. Torej 120 let od začetka delovanja šole, 100 let od začetka pouka v slovenskem jeziku in 60 let od poimenovanja po pisatelju in dramatiku Tonetu Čufarju. Na tako veliko praznovanje so se na šoli že dlje časa pripravljali in temu primerno pripravili več dejavnosti. V novembru so na šoli organizirali prvo mednarodno grafično kolonijo, ki so jo naslovili EKralj in je bila posvečena Ervinu Kralju, nekdanjemu ravnatelju šole, sicer likovnemu ustvarjalcu. Ustvarjali so na temo Po sledeh. Grafični odtisi so nastali pod mentorstvom akademskega slikarja, specialista grafike in slikarstva Rudija Španzla. Odprtje razstave mednarodnega značaja je bila nato 6. decembra na šoli. Ta dan je bilo še srečanje nekdanjih in sedanjih učiteljev, na obisku pa so bili tudi učitelji iz Srbije.

Manjkalo ni niti petja niti plesa.
Marjan Laznik

Menjavanje imen

Šola je skozi zgodovino menjala kar nekaj poimenovanj. Imenovala se je Ljudska šola Pobrežje, Osnovna šola Zgornje Pobrežje, Državna mešana ljudska šola, Državna narodna šola, Višja ljudska šola in šele leta 1959 je postala Osnovna šola Toneta Čufarja Maribor. V počastitev obletnice šole so že v oktobru pripravili Medgeneracijski dokumentarni gledališki projekt Sprehod skozi čas v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in s sodelovanjem Doma Danice Vogrinec in Francoskega inštituta. Projekt je bil mednarodnega značaja. Za komentar o proslavljanju obletnic smo prosili Bojano Stožer, ki prav tako že skoraj štiri desetletja uči. "Udeležba na zaključni prireditvi je bila izredno velika, kar mi je osebno veliko pomenilo. Še isti večer, pa tudi kasneje, je bilo slišati tople besede zahvale in zadovoljstva. Čufarji tudi zato ponosno stopamo z veliko mero odgovornosti novim izzivom naproti. Verjamemo, da nam bo uspelo," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta